LADEN

Typ om te zoeken

De vergelijking tussen 2008 en 2016

Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

De vergelijking tussen 2008 en 2016

In 2008 stond de wereld op de rand van de vulkaan. Enkele topbankiers hebben letterlijk hun vrouw gebeld om hen op te dragen geld en waardepapieren in zekerheid te brengen door ze bij de bank weg te halen. Ze waren er van overtuigd dat het systeem nog die dag zou klappen.
Met kunst en vliegwerk is dat ons toen niet overkomen.
Het ging mis toen men Lehman Brothers failliet liet gaan. Waarom deden ze dat? Andere systeembanken werden immers wel gered?
– Lehman was een grote concurrent van Goldman Sachs en heel de top van de Amerikaanse overheid die financieel expert was, bestond op dat moment uit ex-Goldman Sachs functionarissen.
Een concurrent uitschakelen was voor hen een te mooie bonus. Zeker zo’n lastige concurrent als Lehman Brothers.
Ze werden verblind voor de gevolgen daarvan.
Uiteindelijk pakte het ondanks de crisis die volgde toch goed uit voor Goldman Sachs. De concurrent werd uitgeschakeld en de mooiste delen van de concurrent en van veel andere in de problemen gekomen partijen gingen voor centen op de dollar naar Goldman Sachs toe. Andere banken kwamen na de val van lehman Brothers massaal ook in de problemen en Goldman nam graag die partijen of hun portefeuilles over.
De grote vijf Amerikaanse banken van toen zijn nu in 2016 enorm veel groter dan toen. Too big to fail was het toen al, maar dat geldt nu nog veel sterker.
Maar ook nu hebben we precies zo’n probleem. De Lehman Brothers van toen heet nu Deutsche Bank.
Als Deutsche Bank valt, dan hebben we een herhaling van wat ons overkwam met Lehman Brothers.
Alleen zijn de overheidsschulden nu twee keer zo groot als in 2008.
Kortom, de banken zijn twee keer zo groot, de schulden zijn twee keer zo groot en Deutsche Bank is een reus in vergelijk met Lehman Brothers…
Slaap lekker.

Tags

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *