LADEN

Typ om te zoeken

De toekomst van de wereldeconomie (Tom Lassing)

Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

De toekomst van de wereldeconomie (Tom Lassing)

Over een jaar of tien zal de wereldeconomie er heel anders uitzien. Een fors deel van die verandering komt voort uit de bevolkingsopbouw van nu erg belangrijke economieën. We moeten er namelijk steeds meer rekening mee gaan houden dat Europa, de VS en Japan snel vergrijzen. Dat feit heeft enorme gevolgen voor de lokale consumptie en voor de beurs.
Ouderen zijn veel behoudender en hoeven niet iedere nieuwe technologie te omarmen. Ze beleggen ook heel anders en gaan veel meer voor veiligheid.
Met 70% van de economie voortkomend vanuit consumptie, moeten we er rekening mee houden dat de economieën van de EU, Japan en de VS fors kunnen krimpen.
Hoe gaan we daar mee om, want zo’n situatie zijn we niet gewend. We kennen alleen maar groei vanuit meer consumptieve omzet.
Wat ook van belang is, is de rol van de dollar als wereldmunt.

Deze speciale rol wordt door veel economen niet meegenomen in hun modellen. Ze weten niet anders dan dat de dollar de wereldmunt is waaraan de rest van de munten hangt. De vraag is of die situatie over tien jaar nog in die mate bestaat. De dollar is immers een behoorlijke scam van de banken en van de Amerikaanse regering gebleken. De VS kan naar believen dollars aanmaken die de rest van de wereld verplicht is te gebruiken in de internationale handel. Via die weg kan Amerika de wereld in feite een constante belasting opleggen. De wereld moet namelijk die dollars duur kopen, terwijl de VS ze vrijwel gratis kan aanmaken. De Amerikaanse regering moet de munten ook kopen, maar betaalt daar nu vrijwel geen rente voor.
Vooral de uitgevende bankiers varen er wel bij. Een lage rente van 0,05% is niet veel, maar over 7 biljoen dollar komt het toch neer op een leuk inkomen voor de bankiers. Hoeveel dollar zijn er nu in omloop? Heel wat meer dan 7 biljoen, maar ik durf geen bedrag te noemen.
Het Amerikaanse oorlogsmateriaal wordt gefinancierd vanuit die vrijwel gratis verstrekte dollars. Als die situatie gaat veranderen en de bankiers meer rentevergoeding willen hebben, dan zal ook de VS steeds meer moeite hebben hun aanzienlijke militaire apparaat op peil te houden.
We zien ondertussen internationaal steeds meer handelsakkoorden ontstaan waarbij de beide handelspartners de dollar niet langer onderling gebruiken. China en Rusland handelen onderling al zonder de dollar. Ook India is bereid om deals te sluiten zonder de dollar te gebruiken. Zet die trend zo door, dan kan de VS de wereld steeds minder een constante belasting aan de wereld opleggen. Dat zal een enorme impact op de VS hebben.

Tags

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *