Lezers van BeursAccent konden er al veel eerder kennis van nemen. De thuisaccu komt er aan en maakt het mogelijk dat u zelf de opgewekte energie opslaat en gaat gebruiken als zon of wind het laten afweten.
U kan dus gewoon ’te veel’ zonnepanelen neerleggen en de extra energie opslaan voor de avond. Misschien is het ook wel de oplossing voor wie elders zonnepanelen heeft en deze energie niet automatisch mag verrekenen. U kan dan wel de accu meenemen en de energie alsnog in de avond gebruiken zonder de belastingheffing. Als u twee accu’s heeft kunt u uitwisselen en heeft u er altijd één om te gebruiken en één om op te laden.
U wordt met een accu niet langer fiscaal gestraft voor te veel opgewekte energie.
In de toekomst wordt de thuisaccu zelfs nog veel interessanter omdat energieleveranciers met variabele tarieven willen gaan werken. Overdag is energie vrijwel gratis en in de avond, als zonne-energie wegvalt, wordt energie heel erg duur.
Wie op dat moment dan kan overschakelen op de thuisaccu gaat die investering snel terugverdienen.
Zo ver is het nu helaas nog niet. De 3000+ euro investering per accu zal zich in Nederland en België nog niet snel terugverdienen.
Hoe zit het met de berekening?
Gaan we even uit van een gemiddeld verbruikend gezin waarbij 4000 kWu per jaar wordt verbruikt.
Als u nu wat zonnepanelen heeft liggen, dan zult u nu bijvoorbeeld 2000 kWu zelf opwekken. Zoiets lukt al met een paneel of 10 tot 12.
De gemiddelde prijs per kWu is grofweg 20 cent. Daarvan is 6 cent energiekosten en de rest belastingen.
U geeft dus in dit rekenvoorbeeld jaarlijks nog 2000 x 0,20 uit voor stroom. Dat is 400 euro.
Als de accu u 3000 euro kost EN… er van uitgaande dat u nog altijd jaarlijks 500 kWu zult afnemen van de stroomleverancier, dan duurt het nog 10 jaar voor u de investering terug heeft… Als de accu al 10 jaar mee zal gaan.
Ik ben even uitgegaan van gewoon wat cijfers, maar als u de accu koopt, dan doet u het meer om de vrijheid dan om het terugverdienen.
Leveranciers van de huisaccu gaan BMW en Tesla worden. Tesla publiceerde het eerst, maar BMW komt het eerste met een product op de Europese markt.
De grote vraag blijft hoeveel stroom je in de thuis accu kunt opslaan. Kan je er de avond en nacht mee doorkomen, of is de accu om 22:00 uur al leeg?
Hoeveel accu’s heb je nodig om ook in de wintermaanden volkomen los van de elektriciteitsleverancier te kunnen?
Dat zou namelijk weer wat vaste lasten schelen, want dan kan je zelfs je aansluiting op het landelijke net laten vervallen en dat scheelt ook weer de nodige (vaste) kosten.