LADEN

Typ om te zoeken

De schulden stijgen (Tom Lassing)

Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

De schulden stijgen (Tom Lassing)

De West Europese overheden weten nog altijd niet met begrotingen en schulden om te gaan. Nederland is wat dat betreft weer onderhand het meest brave jongetje in de klas. Alleen Duitsland doet het in Europa beter. Italië en Frankrijk zijn degenen die er totaal niet mee zitten.
Zowel hun begroting als hun staatsschuld zijn belachelijk en tegen alle gemaakte afspraken in. Griekenland werd gedwongen zich te schikken, maar hoe moet je de nummers twee en drie van het huidige Europa dwingen zich te schikken?
Niemand wil dat Duitsland serieus en openlijk de leiding neemt en deze twee landen even op hun plaats zet. De rest van de Europese landen heeft de macht niet om zowel Frankrijk als Italië terug te fluiten.
Het is daarom dat Frankrijk zich nooit heeft gehouden aan de maximaal 3% begrotingstekort en het maximeren van de staatsschuld tot 60% BNP.
Nederland doet het Europa breed bezien goed, maar onze staatsschuld neemt per seconde met 335 dollar toe.
We staan nu 475 miljard in het rood.
Dat is per Nederlander een bedrag van afgerond 29.000 dollar en het is per werkende inwoner een bedrag van bijna 58.000 dollar.
In 2001 was de Nederlandse staatsschuld 227 miljard euro. In 2016 was deze al verdubbeld en september 2017 is de schuld 475 miljard euro. We verdubbelden onze schuld dus in 15 jaar. (*1)
Waar gaat het heen?
Frankrijk heeft 2.236 miljard euro schuld en per inwoner is dat 35.600 dollar schuld. Per werkende Fransman is het 71.200 dollar aan openstaande schulden. De Franse staatschuld verdubbelde sinds 2005. Dat wil dus zeggen in 12 jaar een verdubbeling van de schulden. Kan het erger? Ja… België. Ruim 40.000 dollar schuld per inwoner en een dikke 80.000 dollar schuld per werkende. Totale schuld 433 miljard euro.
Willen we het nog gekker, dan moeten we naar de VS kijken. Bijna 75.000 dollar schuld per inwoner en 128.700 dollar schuld per werkende. De totale schuld is 23.298 miljard dollar en deze schuld stijgt 45.500 dollar per seconde!

(*1) In een eerder artikel toonde ik aan dat de koopkracht van ons geld in 12 jaar de helft minder waard wordt… Als de berekening in dat artikel juist is, dan is in ‘echte’ waarde onze staatsschuld in feite afgenomen. We zijn immers de geldontwaarding voorgebleven.

Tags

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *