LADEN

Typ om te zoeken

De relatie tussen Saudi Arabië en VS is koel

Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

De relatie tussen Saudi Arabië en VS is koel

Ook de Arabieren voelen dat de macht van de VS tanende is en houden daarom hun kruit droog. Dat ondervond Biden tijdens zijn reis door het Midden Oosten.
Dat worden dus interessante strategische vergaderingen in het Pentagon binnenkort.
Saudi Arabië geeft zelf ook openlijk aan dat de relatie met China voor het land eigenlijk economisch gezien belangrijker is dan de relatie met de VS. Dat is even wennen voor de Amerikanen. Er was ooit een tijd dat Washington maar hoefde te bellen en de Saudi’s deden wat gevraagd werd. Dat was ook de tijd dat ze militair beschermd moesten worden door de VS. De angst voor vijanden is blijkbaar een stuk minder geworden. Hun enorme rijkdom maakt ook dat ze het gevoel krijgen onkwetsbaar te zijn.
De afgelopen 15 jaar is de VS zelf veel meer olie en gas gaan produceren en werd China veel belangrijker voor de Saudi’s. Dat heeft de VS zelf veroorzaakt door haar streven energie onafhankelijk te willen worden.
Het feit dat de Amerikanen dit niet lijken te snappen is geen reclame voor de VS. Dat kan je toch wel op je vingers natellen.
Hoe verder?
Ik denk dat het Pentagon de Arabieren een nieuwe vijand moet geven en dat ze dan weer luisteren naar Washington. Dat hoeft niet heel moeilijk te zijn. Je hoeft Iran maar te kietelen en de spanning in de regio neemt weer toe.

Tags

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *