LADEN

Typ om te zoeken

De pijlers van succes (Tom Lassing)

Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

De pijlers van succes (Tom Lassing)

Van conservatisme is de wereld nog nooit beter geworden.
Anders gezegd, als je het ‘beter’ wilt hebben, dan zal je moeten veranderen. Want niets veranderen is op zijn best gelijk blijven.
Maar veranderen is eng. Veranderen vraagt aanpassing en daar zit niet iedereen op te wachten, zeker niet degenen die in de huidige situatie iets te verliezen hebben.
Dat is waarom rijken en ouderen vaker conservatief zijn. Ze zijn bang dat de veranderingen ten nadele van hen zullen uitpakken.
Dat het vaak niet zo is, dat is achteraf duidelijk, maar angst is nu eenmaal een slechte raadgever.
Die angst is wat in de VS nu speelt. Ze zeggen zelf dat ze de rijkste en de beste zijn, maar wat zijn ze bang!
De VS wil niets veranderen, want dat kan in hun ogen bijna alleen maar verkeerd voor de VS uitpakken. Trump is dan ook geen oorzaak, Trump is het gevolg.
Verandering is echter noodzaak, want we leven op te grote voet voor deze ene aardbol. Doen alsof je neus bloedt helpt op de lange termijn niet. Jezelf achter muren verstoppen helpt ook niet. Iedere muur kan immers overwonnen worden.
De Nederlanden kwamen ooit tot grote bloei doordat de mensen met de meeste talenten kozen om hier naar toe te komen. Hier hadden ze de vrijheid van ondernemen en de vrijheid om hun ‘rare’ ideeën uit te mogen werken.

vrijheid
Met lef en ondernemerschap werd letterlijk het moeras dat Nederland in feite was omgebouwd tot een vruchtbaar polderlandschap met goede zeeverbindingen.
Ik zou dan ook zelf graag zien dat Nederland via gratis studeren en open grenzen weer het grootste talent van elders gaat aantrekken. Laat de vrijdenkers maar komen. Geef iedereen écht recht om zich vrij uit te spreken, maar bescherm dit recht ook door de bedreigers daarvan keihard aan te pakken. Ben je tegen de vrijheid dan mag je dat zeggen. Die vrijheid heb je. Maar daar houdt het ook op. Wie daadwerkelijk anderen schaadt met handelingen die ingaan tegen onze vrijheid moet uit onze maatschappij gehaald worden. Uitzetten of gevangenis. Hun acties kosten namelijk geld en menselijk kapitaal en ze creëren angst.
Nederland moet niet de enorme angst van de VS overnemen, maar moet juist haar voormalige rol als vrijhaven voor nieuwe gedachten weer oppakken. Het licht zijn in de duisternis die conservatisme is.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *