De obligatiemarkt is qua omvang heel veel groter dan de aandelenmarkt. Een probleem in de obligatiemarkt zal dan ook sneller gevolgen voor de gehele (wereld) economie hebben.
De obligatiemarkten in de VS en Europa hebben de laatste jaren goed weten te profiteren van de dalende rente. Met iedere daling ging de markt omhoog.
Iedereen was expert in de markt.
Rendementen op nieuwe leningen waren laag, maar de bestaande portefeuille profiteerde met iedere rentedaling.
En nu komt het probleem.
De rente is historisch erg laag. Volgens sommigen is de rente nog niet eerder in de geschiedenis zo laag geweest.
Dat komt door manipulatie door de centrale banken. Die denken namelijk dat ze de economie kunnen ‘maken’.
De maakbare economie is een nieuw concept in de samenleving. Ze dachten vroeger wel vaker dat ze dat konden, maar steeds ontspoorde het geheel als ineens mensen geen vertrouwen meer hadden in de munt of de regering. Dat ontsporen gebeurde niet af en toe, maar gebeurde in 100% van de gevallen.
This time is different?
Wilt u dat serieus geloven?
Het verschil met eerdere gebeurtenissen is de schaal waarop het gebeurt en de tijd die het al duurt. Dat IS anders dan voorheen. Maar de geldhoeveelheid neemt exponentieel toe en we weten echt allemaal wel dat het feest niet eeuwig kan duren. In mijn ogen is het slechts de vraag wat de vonk zal zijn die het kruitvat tot ontploffing gaat brengen.
We hoeven het wat mij betreft dus niet te hebben over dát het gaat gebeuren, we moeten het gaan hebben over hoe we zo min mogelijk schade gaan ondervinden…
En dat is andere koek.
Je kan immers wachten tot één minuut voor twaalf. Dan maak je de grootste winsten, alleen … niemand van ons weet hoe laat het nu is, laat staan dat we kunnen bepalen dat het op een gegeven moment één voor twaalf is.
Dus het beste wat je nu kan doen, is je bezittingen spreiden.
Het is echter zo dat ALLES daalt als er echt een serieuze crisis komt. Dat hebben we wel gezien in 2008.
Aan dalingen ontkom je niet. Maar wat je wel kan doen, is daar gaan zitten waar je het meeste gaat profiteren van de markt NA de daling.
DAAR worden de winsten gemaakt.
In die markt na de crash moet je op dat moment cash beschikbaar hebben.
En hoe je het ook wendt of keert daar zijn goud en zilver de producten met de beste papieren. Dat terwijl spaargeld in de vorm van een spaarrekening in de lokale munt rampzalig in een valutacrisis is. De kans bestaat dan namelijk dat de valuta vrijwel waardeloos wordt. Immers verdwijnt het vertrouwen en vaak gaat dat zichtbaar worden in een snel waardeloos wordende lokale munt.
Een andere ‘veilige’ manier van beleggen is het aanhouden van aandelen in oerdegelijke en structureel winstgevende bedrijven. Die dalen ook makkelijk 50% in een crisis, maar ze zijn de eersten die ook weer herstellen.
Het niet hebben van vaste kosten is ook een pré. Het zelf opwekken van energie is bijvoorbeeld bijzonder interessant. Ook is het niet hebben van schulden heel interessant. Immers blijven schulden ook in de crisissituatie een kostenpost opleveren.
Heeft u interesse om meer te weten over Obligatiebeleggen? Kijk dan hier eens.