LADEN

Typ om te zoeken

De nieuwe economie

Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

De nieuwe economie

Hoe gaat de nieuwe economie er uit zien?
Ik had deze nachtmerrie… Lees even mee.
In die nieuwe economie veel minder winkels in de straat. Die winkels maken we nu van overheidswege al kapot met Corona maatregelen, maar ook consumenten doen daar al jaren aan mee door steeds meer online te bestellen.
Horeca en reizen wordt ook steeds minder. Ver reizen gaat sociaal onacceptebel gemaakt worden door de nadruk op de milieu aspecten van (vlieg)reizen te leggen. Reizen gaat veel zwaarder belast worden en zo worden we steeds verder beperkt in onze mobiliteit.
We gaan ook steeds minder bezitten. Je huurt alles. Je auto, je smartphone, je TV, je computer, de programma’s waar je naar kijkt, de software die je gebruikt. Je gaat steeds meer huren of leasen. Alles wordt straks een abonnement. Van TV tot deurbel, van verwarming tot de auto. Ook wonen gaat steeds meer huren worden.
In de wereld komt daarmee het eigendom van zaken in handen van steeds minder bedrijven en mensen.
Er komt dan ook een tweedeling in de maatschappij die steeds duidelijker wordt. De rijke elite die belangen heeft in de bedrijven die aan de ‘anderen’ alles verhuren.
Ongeveer 10% van de mensheid heeft dus straks nog belangen (Lees een passief inkomen) en de rest heeft alleen verplichtingen en moet werken of een uitkering verkrijgen.
(En ja, ik doe daar met mijn 29 huizen in de VS ook helemaal aan mee…)

Wenselijk?
Neen, maar dat is wel de kant waar we naar toe gaan en hoe pijnlijk dan ook, de kans is enorm groot dat u en uw kinderen bij de verplichtingen groep gaan horen. Wij als consumenten doen namelijk niets met een idee van “over de generaties”. Dat moet je echter wel doen.
De groep van afhankelijken wordt enorm en hun invloed en zeggenschap zal met de toenemende afhankelijkheid steeds verder afnemen.
Dat is waar we nu hard naar toe werken en waar ook de overheid nu keihard aan meewerkt. Of ze het bewust doen, het weten, of het uit onwetendheid doen, maar alles is er nu op gericht om te werken naar dit eindplaatje.
AirBnB, Lyft, Netflix, Apple, maar ook ketens als Alibaba en Amazon werken allemaal naar dat eindplaatje toe en juist deze bedrijven profiteren enorm van alle maatregelen die nu genomen worden.

Ik denk dat we nog eens ernstig na moeten denken over de gevolgen van dat eindplaatje. Dat kunnen we beter nu doen, dan straks als het al werkelijkheid geworden is.

Wie zijn straks de eigenaren en welke (mensen)rechten bestaan straks nog voor de afhankelijken met verplichtingen? Welke rol heeft een lokale overheid straks nog als bedrijven echt wereldwijd werken en veel machtiger dan welke lokale overheid dan ook zijn? Hoe groot en machtig mogen die bedrijven worden?

Tags
Volgend artikel

2 Reacties

 1. Kesnet 21 december 2020

  Beste Tom,

  Ja ik denk ook dat we naar have en have nots gaan zonder of met een heel kleine middenklasse. Over generaties heen kijken en heel lange termijn werken is inderdaad iets dat weiningen doen. Ik ben eraan begonnen op mijn 57 levensjaar, zolang had ik nodig om te begrijpen dat een passief inkomen nodig is en als ik dat dan doe dat ik het zo moet opzetten dat mijn kinderen ervan profiteren. Ik heb al langer een goudrekening en ben begonnen met beleggen, met vallen en opstaan. Diversifieren doe ik sinds ik op jouw aanraden ook in NEOFINANCE gestapt ben. Aan meer bakstenen (Ben een Belg geboren met baksteen in de maag) heb ik me nog niet gewaagd. Dat kost in vergelijking toch veel en het zet je vast in een regio van een land tot je rijk genoeg bent om op eigen kracht uit te breiden naar andere landen. Maar de jeugd meekrijgen (mijn kinderen zijn pas 22) is problematisch, hun pensioen is zover weg en ze leven zoveel in het nu en morgen maar niet in wat binnen 20 jaar. Nu eerlijk gezegd was dat ook mijn probleem. Ik probeer de kinderen nu meer te betrekken bij hetgeen ik doe om ze zo mee te krijgen,maar het is een traag process. Als je vind dat dit beter past als antwoord in een andere rubriek mag je die daar ook posten.

  Ik waardeer je inzet en inzicht enorm. Ik geniet van je nieuwsbrief en wil je danken voor al die moeite.

  Over sommige vooral politieke aspecten staan we wel ver van elkaar en dat doet me schrikken. Ik denk dat we beiden verstandig zijn en het verstand ook gebruiken om te analyseren en tot onze eigen besluiten to komen. Dus schrik ik van de zo uiteenlopende meningen over hetzelfde fenomeen. Maar daar kom ik later op terug in een aparte reactie.

  Nogmaals dank je wel voor boeiende sites (meervoud) en het delen van je inzichten. Ik wens jou en je familie een veel beter 2021.

  Beantwoorden
 2. Eppo 21 december 2020

  Eens een goed verhaal van je ToM , ik ben het ook vaak oneens met je .
  Ook iedere lezer en Jou een goed 2021 en heldere en verhelderende inzichten gewenst

  Beantwoorden

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *