LADEN

Typ om te zoeken

De neergaande spiraal in retail (Tom Lassing)

Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

De neergaande spiraal in retail (Tom Lassing)

De ondergang van V&D was niet de eerste keten die verloren ging in de Nederlandse binnensteden. Ze is ook zeker niet de laatste. Wat nu heel duidelijk wordt, is dat de neergaande spiraal steeds meer slachtoffers maakt en dat dit in alle opzichten heel negatief voor de totale economie is.


Niet alleen V&D verdween, maar ook de ‘in house’ andere initiatieven verdwenen.

vd
En vervolgens zien we leveranciers verdwijnen. Maar ook de buren van V&D merken verschil. V&D trok nog altijd veel bezoekers. Nu die trekker weg is, is er nog minder volk in de binnenstad.
Hoe doorbreek je zo’n dodelijke spiraal?
Ik denk dat daarvoor vooral ook een bewustwording bij consumenten nodig is. Als die nu niet snel terug naar de binnenstad gaan komen, dan zal de binnenstad heel snel leeg en oninteressant raken en dan blijven consumenten op een gegeven moment helemaal weg.
En de binnensteden hebben het al zwaar door de grote winkelcentra buiten de stad. Zo is er hier bij ons in de buurt een enorm winkelcentrum in winkelcentrum Ekkersrijt (Eindhoven Noord / Son) bijgekomen. Dat moet Eindhoven centrum, maar ook het bestaande winkelcentrum in Woensel wel voelen. De markt in Woensel is tegenwoordig al één grote gatenkaas met meer kramen die niet komen, dan kramen die nog wel op komen dagen. Je kan dat goed zien, omdat de marktleiding strak vast blijft houden aan iedereen op zijn eigen toegewezen plaats. Dat houdt in dat de markt bijzonder ongezellig aan het worden is vanwege het feit dat veel kramen ‘los’ staan, met meerdere lege plaatsen er tussen.
We doen het allemaal zelf. Wij besluiten als consumenten waar we (niet) heen gaan.
Maar eenmaal weg, kan het lang duren voor er weer iets terug gaat komen. De investeringen in een keten zoals V&D kunnen niet zomaar uit het niets gedaan gaan worden. Zoiets moet of organisch groeien, of er moet weer een wereldconcern komen die ook hier enkele filialen opent en de winst altijd naar ver weg exporteert.
De ontslagen medewerkers zullen steeds meer moeite hebben een andere baan te vinden. Immers die banen verdwijnen nu simpelweg. Er komt bijna niets voor terug. Dat houdt in dat duizenden gezinnen minder gaan uitgeven. Dat heeft dan weer consequenties voor de resterende (lokale) winkels. Die hebben op die manier niet veel winst van het verdwijnen van V&D. In feite is met het verdwijnen van die keten heel de economie een stuk kleiner geworden.
En dat triggert weer meer krimp…

Tags

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *