LADEN

Typ om te zoeken

De muur van zorgen beklimmen

Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

De muur van zorgen beklimmen

De beurs is een raar ding. Correcties komen een snel en fel, maar stijgingen komen soms op de raarste momenten en moeten dan de muur van zorgen beklimmen.
Dat houdt in, dat de beurs stijgt, ondanks dat er nog genoeg zaken zijn om ernstig rekening mee te houden.
Voor we gaan kijken waar we heen gaan, is het goed te kijken waar we staan.
We kijken even naar de AEX grafiek.
We hebben eigenlijk vrij recent de hoogste stand ooit gehaald en nu zitten we overduidelijk in een correctie fase. Het is geen enorme crash zoals we in bijvoorbeeld 2020 zagen.
Waarom is het geen crash?
De reden is simpel, er is niet een enkele ding waar we acuut bang van worden.
Zoiets kan wel gebeuren. Als er bijvoorbeeld in Oekraïne een kernreactor ontploft, of Rusland besluit een kernwapen te gebruiken. Dan is er op de beurs een crash.
Nu is het nog slechts een daling.
De AEX daalde van 820 tot nu 630. Stevig, maar geen acute crisis. We zijn nu terug op de stand net voor de Corona crash. Toen stond de AEX ook 630.
Het is dus een mooi moment om nu naar deze grafiek te kijken.
In feite ligt hier een steun/weerstand. Ik heb echter meer vertrouwen in een Fibonacci niveau en dat zou 35% daling zijn. Heel toevallig ligt er rond dat niveau ook een oude steun/weerstand in de grafiek. Dat is zo rond de 530.
Ik zou er dus geen probleem mee hebben als de AEX tot dat niveau zou dalen.
Als er geen extreem schokkende zaken gebeuren, zoals een kernoorlog, of een inval van Rusland in de Baltische staten, of een aanval van China op Taiwan, of een aanval van Noord Korea op Zuid Korea, dan verwacht ik op dit moment dat de AEX vanaf de 530 vervolgens een wall of worries, een muur van zorgen gaat beklimmen.
Vanaf dat punt blijven beleggers zich overal zorgen over maken, maar ondertussen gaan de indices dan wel omhoog.
Veel beleggers haken niet aan, maar alleen het slimme geld is dan voorzichtig aan het bodemvissen en dat geld pakt dan de mooiste pareltjes tegen bodemkoersen op.
Als belegger moet je dan maar geld cash hebben.

Hoe krijg je dat voor elkaar?

Als ik naar mezelf kijk, dan is het bij mij vooral een kwestie van goud en zilver dan verkopen en er heel laag gewaardeerde aandelen van kopen.

Waarom nu nog niet?

Op dit moment zitten we nog in de crash fase van de daling. Alles gaat omlaag, ook goud en zilver. Pas als goud en zilver weer stijgen zijn we de paniek fase van de daling voorbij.
Het is nu overigens geen crash zoals begin 2020. Het is nu een flinke daling, maar wel een breed gedragen daling, waarbij ook kansrijke aandelen gewoon meedoen in de malaise. Goud en zilver doet dat nu ook.
Immers bij een crash of breedgedragen daling, daalt alles.

Pas als goud weer gaat herstellen is er sprake van een volgende fase in de daling.
Ik wordt dan ‘wakker’ en ga actief zoeken naar interessante aandelen.
Ik schrijf zoeken… Heel bewust zoeken en niet kopen.
Immers wil ik eerst mijn goud even zien herstellen in koers, voor ik van dat goud aandelen ga maken.

Haastige spoed is zelden goed.

Maar zodra goud een degelijk herstel laat zien en flink meer waard is geworden, wordt het tijd de gevonden koopjes op te pakken.
Je kan dat qua timing natuurlijk ‘blind’ doen, je kan ook zoeken naar een capitulatiepunt in de daling.

Helaas is het geen zekerheid dat er altijd een capitulatiemoment komt. Maar als ze komt, dan is het een zeer waardevol signaal!

Wat we maandag ook zagen, is een enorm mooie beursdag in wat in feite een dalende trend is. Dat kan wel eens een berenval zijn. Die plotselinge positiviteit wordt dan door beleggers gezien als het einde van de malaise. Ze stappen ook in en vervolgens gaat alles nog weer verder omlaag.

Tags
Vorig artikel
Volgend artikel

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *