LADEN

Typ om te zoeken

De keuze voor verwarming

Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

De keuze voor verwarming

Ik heb zelf de afgelopen maanden gekeken naar oplossingen in de markt om mijn bestaande woonboerderij duurzaam te verwarmen. Daarbij vond ik dat de investering in maximaal 15 jaar terug te verdienen zou zijn.
Helaas ben ik niet in die opdracht geslaagd. Verwarmen met Pellet CV kachel lukte niet omdat de aanpassingen aan de bestaande woning te duur uitpakten.
We hebben gekeken naar het volledig verwarmen van de woning met infrarood panelen, maar daarmee zou de investering in met name de vloerverwarming verloren gaan en moest alsnog een investering in een CV ketel gedaan worden.
Toen hebben we gekeken naar een warmtepomp. Een pomp in de grond was veel te duur en een warmtepomp op basis van de buitenlucht was het bijna geworden. Bijna, maar nét niet. Waarom nét niet? De bijkomende kosten nekten het project. De terug te verdienen som was 420 euro per jaar. Al zonder de eventuele extra’s zaten we al op een terugverdientijd van 15 jaar. Een hoogwerker huren was al minstens 300 euro. Bijna een jaar…
Breken, stroom aanpassen en leidingen verleggen zou al grofweg 2000 euro kunnen worden. Daarmee kwam ik boven de 20 jaar terugverdientijd en dat is in mijn ogen onrendabel.
Daarom heb ik nu gekozen voor een investering in een CV ketel die 2000 euro kost. Geen aanpassingen, geen breken, geen onverwachte kosten.
Als over een paar jaar er toch een interessant alternatief komt, dan kan ik met een gerust hart die 2000 euro afschrijven of de ketel tweedehands verkopen.
Ik kies dus nu voor tijd.
Ik hoop dat over enkele jaren het alternatief er wel is. Nu was het er voor mijn bestaande woning in mijn ogen nog niet.

Tags

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *