LADEN

Typ om te zoeken

De euro en de niet aflatende crisis (Tom Lassing)

Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

De euro en de niet aflatende crisis (Tom Lassing)

Joseph Stiglitz baalt er stevig van, maar de rechtse partijen in Europa hebben zijn visie over de euro omarmd. Eigenlijk is het andersom. Hun visie over de euro is onbedoeld door hem bevestigd.
Volgens Stiglitz is het grootste probleem van Europa de euro.
Griekenland zou geen diepe crisis hebben als ze de euro niet hadden. Ze zouden simpelweg hun munt blijven devalueren, zoals ze dat de eeuw voor de euro ook steeds deden. Dat maakte ze niet welvarend, maar het was er niet zo erg als nu.
Juist omdat Griekenland zo goedkoop voor inwoners van Duitsland en Nederland was, kwam er veel ‘hard’ geld binnen. Nét toen dat goed op stoom kwam, kwam ook de euro en vervolgens was dat feest afgelopen.
Met de euro kwam de mededeling van de regering en van de banken dat iedereen zo veel kon lenen als ze maar wilden hebben. De Grieken trapten in die leugen, net zoals de Nederlanders dat deden toen het na 1990 over de hypotheekleningen ging.
De banken weten precies hoe ze consumenten enorm in de schulden kunnen jagen. Daarna ben je voor de rest van je werkende leven een slaaf van de bank geworden.
Volgens Stiglitz zijn er nog twee scenario’s mogelijk. Eén is de schulden herverdelen, hetgeen wil zeggen dat Noord Europa de schulden van Zuid Europa overneemt waarna de samenwerking veel hechter moet worden.
Of je moet de euro ontmantelen.
Dat de als ‘links’ bekend staande Stiglitz door ‘rechts’ is omarmd is voor hem ook nog altijd even slikken.
Dat maakt zijn boodschap niet minder waar.
We moeten een keuze maken. Zoals het nu gaat, is niet eerlijk voor Zuid Europa en uiteindelijk ook niet goed voor heel Europa.

Tags

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *