Nadat de oorlog in Oekraïne uitbrak, ging de waarde van de Russische roebel fors omlaag. De sancties werden bekend gemaakt en men dacht dat het snel slecht zou gaan voor Rusland.
Dat bleek totaal niet zo te zijn. De reden daarvan was dat Rusland ineens tot wel 10x zo veel verkreeg voor haar energie. Europa bleef veel energie afnemen, ondanks de prijsstijging. Het was financieel gezien feest voor Rusland.
Maar na mei 2022 was dat feest over.
Er werd steeds minder Russische energie gevraagd en de koers voor die energie daalde ook weer. De Roebel, die op 87 stond voor de oorlog uitbrak, was tot boven de 150 gedaald in mei. Recent is de koers gestegen tot 56.
Dat is opmerkelijk en helaas voor Rusland, niet zo gunstig als je snel zou denken.
Rusland heeft nu wel een sterke munt, maar kan en mag bijna niets meer kopen. Die sterke munt houdt echter in dat Russische producten nu voor het buitenland heel duur zijn.
Rusland verkoopt ondertussen vrijwel geen energie meer en ook haar productie van energie is nu fors aan het dalen. Rusland verkoopt helemaal weinig de laatste tijd. Deels door het embargo, maar ook omdat de vraag naar artikelen uit Rusland weggevallen is. De wapenhandel, voorheen goed voor 19% van de wereldwijde handel in wapens, is stil komen te liggen. De Russische dienstensector ligt op haar gat en veel industrie is er ook niet meer.
Economisch gezien ligt Rusland op haar rug. De toegenomen waarde van de roebel is nu meer een last dan een zegen.
Naar verwachting gaat de inflatie in Rusland nu ook weer enorm toenemen. De inflatie was in augustus 14,3%. Nét even iets hoger dan in West Europa.