LADEN

Typ om te zoeken

Couppoging in de VS

Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

Couppoging in de VS

Zodra de demonstranten de hekken voorbij gingen en de vergaderingen verstoorden, werd het protest een couppoging/staatsgreep. Zo is het en niet anders. Een poging de democratie opzij te zetten en dat alles doelbewust ingezet door de president zelf.
In mijn ogen zou hiervoor de president moeten worden afgezet. Ondanks dat het nog slechts dertien dagen is.
De Amerikaanse politiek en dan met name de Republikeinen hebben hun achterban steeds voorgelogen over vermeende fraude. 62 rechtszaken werden gevoerd en verloren. Zelfs de enige gewonnen rechtszaak was een verlies, want de realiteit werd toen gewonnen. Immers was wat er geëist werd al praktijk.
Voor de Republikeinen was het aanleiding niet alleen de eigen overheid, maar ook de rechterlijke macht in twijfel te trekken, ondanks dat de meeste rechters waren aangesteld door Republikeinse presidenten, waaronder Trump.
Wie twijfel zaait gaat dan chaos oogsten. Niets en niemand wordt dan nog vertrouwd of serieus genomen. Wat men gelooft wordt als waarheid gezien, feiten doen er niet meer toe.

Hoe kon het in Washington zo ver komen? Ik denk dat er sprake was van incompetentie of intentie vanuit de politie autoriteiten. Al weken was bekend wat er ging gebeuren. Men was totaal niet voorbereid. In de VS wordt een zwarte man al doodgeschoten als deze met een vals briefje van tien betaalt, maar de democratie omver proberen te werpen kan prima als je blank bent. Dan doet de politie soms letterlijk een stapje opzij.

De vergadering van gisteren is door enkele Republikeinen en de president gebruikt om nog meer twijfel te zaaien. Het is een grof misbruik van de procedures en de VS zal haar politieke processen moeten stroomlijnen. In de toekomst kan op deze manier geen enkele verkiezing nog zonder incidenten verlopen.

En toch… Toch ben ik in zekere zin blij dat de bestorming gelukt en vervolgens alsnog mislukt is.
Waarom?
Het moet politici akelig duidelijk worden dat hun politieke spel ernstige consequenties kan hebben. Consequenties die hen ook persoonlijk kan treffen. Te lang konden ze veilig achter politie kordons hun politieke spelletjes en corruptie schaamteloos doorvoeren. Het moet ze nu duidelijk zijn dat er (persoonlijke) consequenties kunnen zijn als je te ver gaat en te veel twijfel zaait.

Had deze opstand een schijn van kans?

  • Neen. Het was nooit de intentie om hier daar en nu de democratie definitief om zeep te helpen. Als dat wel het plan was geweest, dan waren er nu niet 4 mensen dood, maar eerder 400, waaronder een aantal politici. Ze hadden dan ook de gebouwen moeten afbranden, zodat hervatting van de vergadering niet mogelijk was geweest. Het was overduidelijk niet de intentie de democratie daar ten einde te brengen.
    De demonstranten hebben zelf ook écht het idee dat ze de enige ware Amerikanen zijn die respect hebben voor de constitutie… Dat is juist het vreemde. Ze treden haar met voeten en denken ondertussen dat ze de constitutie volledig ondersteunen…
    Trump had het lef niet om de beweging die hij in gang gezet had door te zetten. Hij inspecteerde de bunker onder het Witte Huis toen dit plaatsvond. De lafaard laat het smerige werk door naïeve volgers doen, terwijl hij veilig in een bunker zit.
    Als het aan mij lag zou de president nog vandaag op 7 januari afgezet worden via de artikel 25 procedure.
    Voor de VS zou dat de beste weg zijn. Dit mag nooit acceptabel gevonden gaan worden. De Amerikaanse politiek zou hier de grenzen van het toelaatbare moeten afbakenen. Doen ze dat nu niet, dan is wat Trump deed bij deze acceptabel geworden. De Senatoren Cruz of Howley maken dan over vier jaar af waar Trump nu mee begonnen is. Beide willen dan een gooi naar het presidentschap doen en beide zijn zeker van plan om dan te slagen waar Trump faalt.
Tags

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *