LADEN

Typ om te zoeken

Controle op controle (Tom Lassing)

Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

Controle op controle (Tom Lassing)

Wie een zakelijke beleggingsrekening heeft, wordt nu door brokers benaderd om een LEI nummer door te geven.
DEGIRO bracht het zo:
We benaderen u in verband met uw zakelijke rekening bij DEGIRO. Om aan de nieuwste wetgeving (MIFID II en MIFIR) te voldoen willen wij u vragen uw LEI nummer aan ons te verstrekken. Zonder dit LEI nummer kunt u vanaf 3 januari 2018 geen beurstransacties meer plaatsen.
Een LEI is een internationale en unieke code die gebruikt wordt om partijen op de financiële markten te identificeren. Transacties die door bedrijven worden uitgevoerd zullen vanaf nu met de LEI worden gestuurd naar de financiële toezichthouder. Meer informatie over de vernieuwde regelgeving kunt u hier vinden.

Waarom is dit waanzin?
Iedere transactie die je zakelijk al doet, wordt door de accountant al opgenomen in de administratie. Veel bedrijven hebben daar e.e.a. al elektronisch geregeld waarbij de transacties al automatisch worden opgenomen in de administratie.
Kortom, de toezichthouder wil informatie die de overheid in feite zelf niet zo maar in kan zien, want bij je reguliere administratie moeten ze die detail posten wel apart aanvragen om ze in te zien.
Hier zien we hoe de overheid dus via een kleine omweg alsnog wél rechtstreeks inzage krijgt in alles wat je zakelijk op de beurs doet.
De overheid wordt steeds machtiger en de vraag is nu ook wat de toezichthouder hier nu mee gaat doen. Dit is potentieel interessante informatie waarmee ook de concurrentiepositie in het geding kan komen. In feite is deze informatie mogelijk ook potentiële voorkennis die dan als eerste naar de overheid gaat.
We weten dat bijvoorbeeld de geheime dienst van Frankrijk als deeltaak heeft om de Franse bedrijven te ondersteunen. Met deze voorkennis kan de geheime dienst ook zichzelf gaan financieren… Iets wat in de VS bij de geheime diensten al sinds de jaren tachtig standaard het geval is.
Welke andere geheime diensten hebben die wens ook en hebben straks vrij toegang tot de database? Dit is mogelijk deel van de sleepwetgeving waarbij in feite alles wat je privé of zakelijk elektronisch doet vastgelegd gaat worden door de overheid. Het doel is totale controle, maar wat steekt hier nog meer achter?
Dit alles is bij een betrouwbare overheid en daarbij betrouwbare en gesloten systemen op zich nog geen direct probleem. Het punt is dat de overheid nooit gegarandeerd betrouwbaar is. Kijk naar de VS alwaar een regering met nitwitten doelbewust de overheid en haar werking probeert te saboteren. Kijk naar Rusland en Turkije waar de oorspronkelijk democratisch gekozen regering is overgenomen door één man en overheden in feite voor die ene man zijn gaan werken. Het lijkt nu onwaarschijnlijk, maar dat kan hier ook gebeuren.

Tags

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *