LADEN

Typ om te zoeken

Cherson stand van zaken

Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

Cherson stand van zaken

Ik zit nog in mijn vakantie, nét nu de strijd rond Cherson in een belangrijke fase gekomen is. Hoe deze strijd verloopt gaat de rest van de oorlog bepalen!
Rusland denkt nog altijd dat het de oorlog ‘uiteraard’ gaat winnen, maar ik denk dat de oorlog al binnen 24 uur nadat deze gestart werd voor Rusland verloren ging. Rusland vecht immers niet tegen alleen Oekraïne. Het vecht tegen heel de NAVO.
De meest briljante militaire strategen van de NAVO hebben samen met het Oekraïense opperbevel de strategie van Oekraïne bedacht en helpen uitvoeren. Nu zei de bokser Mike Tyson ooit al eens dat een plan prachtig is, tot je de eerste knal tegen je kop krijgt.
Het is dus niet gezegd dat een goed plan ook goed gaat uitwerken. Vraag Rusland maar met betrekking tot hun strategie rondom Kiev… Daar wilden ze met twee vliegtuigen vol met Spetznatz troepen vlak bij Kiev landen en dan genoeg chaos creëren dat de Oekraïners de oorlog binnen 24 uur zouden opgeven. Eén vliegtuig werd neergehaald en het andere wist wel te landen, maar werd direct omsingeld en uitgeschakeld. Ruslands beste soldaten al binnen 24 uur uitgeschakeld. Daar werd de oorlog voor Rusland verloren.
Maar nu verder. In Cherson is al geweervuur te horen, de Oekraïners hebben dus blijkbaar enorme vooruitgang geboekt. Heel het verdere verloop van de oorlog hangt hier vanaf.
Er zijn verschillende scenario’s mogelijk:

  1. Binnen een paar dagen geven de Russen zich in die omgeving over. Als dat het geval is, dan kan Oekraïne mogelijk nog dit jaar heel de oorlog winnen omdat ze dan binnen enkele weken heel dat leger naar het oosten kunnen sturen.
  2. De Russen houden het nog meer dan vier weken vol en daarmee is een overwinning van Oekraïne voor de winter verkeken.
  3. De Russen houden het maanden vol en Rusland weet via een luchtbrug en via schepen de soldaten te blijven voorzien van voorraden. Dit lijkt niet waarschijnlijk, maar in dat geval moet Oekraïne zich afvragen of een onderhandeling met Rusland niet de beste weg is.

Het gekke is dat Rusland zelf nog altijd denkt dat ze dit kunnen winnen. Dat is niet het geval. Op geen enkele manier is hier nog een overwinning voor Rusland uit te slepen. Dat besef moet zelfs in het westen nog bij veel mensen indalen, laat staan dat de Russen er al aan toe zijn.
Deze methode van afzonderen van de vijandelijke troepen en dan hun voorraden beschieten en vervolgens aanvallen kan Oekraïne nog tenminste twee keer toepassen. Namelijk rond het zuiden en bij De Krim. Het westen hoeft Oekraïne de wapens daarvoor pas te leveren als Oekraïne er militair gezien aan toe is.
De situatie rondom Donbas ligt anders. Daar kan Oekraïne alleen toeslaan met brute kracht. Ook dan kunnen ze wel strategische punten uitschakelen, maar heel deze regio ligt dicht bij Rusland. Volledig afsluiten is dus amper mogelijk. Om daar te kunnen winnen moeten de andere slagen dus al door Oekraïne gewonnen zijn. De hoop is uiteraard dat Rusland al opgeeft voor het zo ver is. Het verlies van De Krim zou een reden kunnen zijn om Oekraïne totaal te verlaten. Zo ver is het nog niet, eerst Cherson maar eens even.

Tags

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *