LADEN

Typ om te zoeken

Positief effect van de crisis

Bedrog en fraude

Positief effect van de crisis

Niet alles is slecht. Ik kreeg vorige week wederom bericht van mijn Amerikaanse broker dat de margin mogelijkheden bij hen geringer zijn geworden. Dat is een goede zaak.
Het beleggen op margin is namelijk een risico voor de belegger, maar als de belegger snel failliet gaat, ook een risico voor de broker en vervolgens daarmee ook voor de andere klanten van die broker.
Dat klanten dus minder risico mogen lopen is in mijn ogen een heel goede zaak.
Het maakt beleggen veiliger.
MF Global heeft al laten zien dat Amerikaanse brokers enorm onbetrouwbaar zijn. Weliswaar bestaan er een heleboel regels waar de brokers zich aan moeten houden, maar ook regels kennen klaarblijkelijk een pikorde.
Daar kwamen de klanten van MF Global wel achter.
MF Global hield zich niet aan de regels die met de klanten afgesproken waren. Je zou dan denken dat je als klant rechten hebt, maar niets is minder waar. Doordat MF Global zich niet aan de regels hield, golden de regels die met de klanten afgesproken waren niet meer.
MF Global was, zonder dat de klanten het wisten, door de overtreding van de afspraken met de klanten, een ander soort speler in de markt geworden. De afspraken die nu met banken werden gemaakt, stonden boven de afspraken die daarvoor met de klanten gemaakt waren.
MF Global wordt, zover mij bekend, niet aangeklaagd voor het overtreden van de afspraken met de klanten via toezichthouders. Misschien dat er nog onderzoeken lopen, maar erg veel zin hebben de autoriteiten er niet in.
Het bedrijf is failliet en als er dus schadevergoedingen uit voort komen, dan moet de staat die mogelijk gaan betalen. Mede omdat blijkbaar de toezichthouder hier ook steken heeft laten vallen. Geen wonder dat de staat geen haast heeft met onderzoek. Daarbij zou ook kunnen uitkomen dat de broker en de banken zichzelf boven de wet hebben gesteld. Ook niet een uitkomst die het brede publiek moet horen. Dat zou het wantrouwen richting de banken en richting de Amerikaanse overheid alleen maar doen afnemen.
Het leed is geleden, het voordeel is dat de margin regels nog weer strenger zijn geworden. Daarbij zijn vooral beleggers die in papieren goud en andere papieren producten belegden hun vermogen kwijt. Ook een les voor beleggers…
Mijn advies derhalve, laat die papieren handel links liggen, want het is één grote oplichting die uitkomt zodra er een volgende partij omvalt. En dat laatste gaat gebeuren. We weten alleen niet wanneer.

Tags

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *