LADEN

Typ om te zoeken

BRIC of brak?

Beleggers Nieuws

BRIC of brak?

10 jaar geleden werd het begrip BRIC gelanceerd. Wat is er na 10 jaar nog over:
1. Brazilië
Een land zo groot als een werelddeel, met zeer grote inkomensverschillen en enorme hoeveelheden mensen die

amper inkomen hebben. Als het land de helft van de bevolking zou hebben, dan zou het schatrijk zijn. Nu hebben ze een kleine 200 miljoen inwoners waarvan er veel te veel in armoede leven.
Het land biedt enorme kansen voor beleggers, maar ik vrees dat de helft van de bevolking nooit rijkdom gaat kennen.

2. Rusland
Een onmetelijk groot land, maar de economische nadruk ligt in het Westen. De misdaad heeft het land in haar greep, tot de hoogste regeringsfunctionarissen aan toe. Totale corruptie en een onmetelijke rijkdom voor de rijkste 1000 personen en enorme armoede voor miljoen sloebers. Geen land om in te willen beleggen.

3. India
Te veel bureaucratie. Het enige voordeel is de Engelse taal die in de zakenwereld gemeengoed is. Voor de rest zijn er veel te veel inwoners die in grote armoede leven en wordt het land verstikt door het kasten systeem. Het Oosten van India kent veel armoede en een hang van de bevolking richting communisme. Totaal ongeschikt voor industrie hetgeen ook Tata ondervonden heeft.
Gezien de onwrikbaarheid van heel het systeem in mijn ogen geen land om breed in te willen beleggen. Ik zie niet in hoe dit land een economische grootmacht met een rijke bevolking moet worden.

4. China
Qua bevolking nog altijd het grootste land van de wereld. In tegenstelling tot de andere BRIC landen wel een bevolking die door alle lagen heen werkt. Men werkt zelfs hard.
Om ook de lokale economie te stimuleren is er veel overheids geld in de economie gepompt. Vooral op lokaal niveau wel eens veel te veel, waardoor het land nu tegen problemen aanloopt waarmee ook het Westen te kampen heeft. China lijkt nog het meeste op Amerika na 1918. In feite al de wereldmacht, maar men wil het nog niet toegeven.
Het voordeel ten opzichte van het Westen is dat de mensen hoog opgeleid zijn en willen werken. Dit land kan zich uit de schulden en problemen werken, net zoals Amerika dat altijd deed. Die rol is nu in mijn ogen voor China weggelegd.

In mijn ogen is het rijtje qua interessantheid eerst China en dan Brazilië. De andere twee vind ik oninteressant voor brede beleggingen. Hooguit kan je een keer wat aandelen van een bedrijf uit toevallig India of Rusland oppakken.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *