LADEN

Typ om te zoeken

Beleggen in startups (Tom Lassing)

Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

Beleggen in startups (Tom Lassing)

Wat veel beleggers vergeten als ze beleggen in startups, is dat het ontwikkelen van het bedrijf tijd kost. We lezen altijd vrijwel alleen maar over startups die al binnen enkele jaren een enorme klapper maken. Natuurlijk lezen we daar over, dat soort verhalen zijn leuk om te lezen.
De meeste start ups halen het niet en zijn binnen vijf jaar verdwenen. Degenen die het wel door die eerste vijf jaar halen, hebben vaak veel meer geld nodig dan ze aanvankelijk dachten.
Het is vaak ook deels schuld van de beleggers dat dit zo is. De aandeelhouders vinden namelijk dat hun geld snel aan het werk gezet moet worden. Dat wordt dan door de directie ook gedaan, met als gevolg dat het (te) snel al op is.
Een tweede ronde van aandelen introductie is nodig en meestal op lagere koersen. Immers kwam de onderneming niet vanuit kracht tot de noodzaak voor niet geld.
Ik zit zelf in een bedrijf dat de fase van start up in feite na 23 jaar nóg niet is ontgroeid. Zo ontzettend lang duurt het in dit geval. De reden is simpelweg dat alles zo veel tijd kost, dat ze na al die tijd nog altijd niet in een volgende fase van hun ontwikkeling belandt zijn.
Je moet als belegger de tijd maar hebben.
Als je het vooraf weet… Ik zit er zelf als sinds eind jaren negentig in en mijn belang is al meerdere keren door de uitgifte van nieuwe aandelen verwaterd. Het is nu meer voor de vorm dat ik nog meedoe.
Laat je dus niet snel gekmaken door de prachtige beweringen van een start-up. Het is bijna nooit hosanna.

Tags

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *