LADEN

Typ om te zoeken

Basisinkomen zou een rechts standpunt moeten zijn

Beleggers Nieuws Besparen Laatste Nieuws

Basisinkomen zou een rechts standpunt moeten zijn

basisinkomen

De discussie over het basisinkomen is steeds aangezwengeld vanuit politiek links. In mijn ogen een vreemde zaak omdat ik denk dat politiek rechts hier ten onrechte een kans laat liggen.
Politiek rechts is voor een kleine, niet zo heel machtige overheid.
Het feit dat we nu dus een overheid hebben die veel te zeggen heeft over uitkeringen is vanuit politiek rechts gezien geen goede zaak.
De overheid is enorm paternalistisch bezig en eist nogal wat van mensen die om welke reden dan ook een uitkering genieten. Het vergt een uitkeringsinstantie en een controle instantie om dat alles geregeld te krijgen. Dat is duur en zorgt voor een heel grote en machtige overheid.
Geef je iedereen een basisinkomen, dan is de regeling helder en makkelijk uitvoerbaar. Daarnaast is er vrijwel geen controle op nodig. Je hebt immers recht op die uitkering, zonder verdere voorwaarden. Als je ingezetene bent met de juiste status en je leeft nog, dan heb je dat recht. De overheid komt geen tandenborstels tellen en je hoeft ook niet een x aantal sollicitatiebrieven of doktersattesten te overhandigen. De overheid heeft je de uitkering maar te verstrekken. Je staat dus als burger veel sterker ten opzichte van de overheid.
Een heel kleine overheid dus en een enorme besparing op allemaal ambtenaren die niets anders doen dan burgers lastigvallen met hun bemoeienis.
Kortom, vanuit die hoek gezien is het basisinkomen een rechts standpunt.
Waarom is het dat nog niet?
Politiek rechts heeft moeite met samen delen…
Dat is het probleem.

Tags
Vorig artikel
Volgend artikel

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *