LADEN

Typ om te zoeken

Banken willen nu zelfs van hypotheekaftrek af

Beleggers Nieuws

Banken willen nu zelfs van hypotheekaftrek af

Dat de crisis hard toeslaat mag wel duidelijk zijn als we nu lezen dat Rabo en ING beide van de hypotheekaftrek af willen. Beide banken hebben als geen ander in het verleden geprofiteerd van deze regeling.

Waar we echter nu tegen aan lopen is dat de verstrekte hypotheken niet meer gedekt worden door de waarde van de panden. De banken moeten nu dus heel snel hun portefeuille schoner krijgen. Ze realiseren zich dus terdege dat het afgelopen moet zijn met de ruime fiscale mogelijkheden omdat die uiteindelijk, bij een verdere dalende huizenprijs, de banken pijn blijft doen.
Zo pijn dat de banken wel eens het loodje kunnen gaan leggen als het lek niet dichtgemaakt wordt.
Wat de banken ook hopen, is dat zekerheid over de fiscale regeling de huizenmarkt zal stabiliseren. Consumenten realiseren zich terdege dat er wat staat te gebeuren. Die onzekerheid hangt nu boven de markt en dat is mogelijk nog erger dan het uiteindelijk ‘weten’ dat het over is met de pret.
“Het bezit van de zaak is het einde van het vermaak.”
Dat geldt bij leuke dingen, maar ook bij vervelende dingen. Als eenmaal de onzekerheid weg is, kan de markt herstellen. Erger wordt het dan immers niet.
Het enige wat nu nog rest, is een regeling te treffen die het mogelijk maakt dat de gevolgen niet in één klap in de markt terecht komen. Er moet dus een overgangsregeling getroffen worden.
Banken willen overigens niet dat consumenten zonder boete sneller kunnen aflossen. Dat zou weer te veel in de inkomsten van de banken snijden en de hypothekenportefeuille te veel in kwaliteit doen achteruit gaan. Immers, de koopkrachtige klanten lossen af en de bank blijft zitten met klanten die steeds ‘risicovoller’ worden.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *