LADEN

Typ om te zoeken

Bangladesh Delta Plan 2100

Beleggers Nieuws Besparen Laatste Nieuws

Bangladesh Delta Plan 2100

Een ambitieus plan noemde Bloomberg het. Banglasdesh wil twee miljard dollar investeren om het land te beschermen tegen de stijgende waterspiegel.
Die twee miljard is een start, er zal later (veel) meer geld bij moeten. De Wereldbank schat nu al in… 38 miljard dollar.
De vraag is of dit het waard gaat worden.
Net als Nederland is Bangladesh een rivierdelta. Het probleem is echter dat het een land is met een enorme bevolking die ook nog eens heel arm is.
Er zijn nog amper maatregelen tegen de stijgende zee genomen, daar waar Nederland al vele eeuwen geleden begonnen is met het nemen van maatregelen.
Is het dus eigenlijk wel haalbaar?
Alleen al de laatste twee maanden waren er twee overstromingen die zo groot waren dat het 5 miljoen mensen trof. Een derde van heel de delta regio stond tijdens die overstromingen onder water.
Ik vrees dat dit geld ook letterlijk weg gaat spoelen omdat de delta eigenlijk niet meer te redden is. Daarbij is de vraag hoe deze investering ooit haar geld terug gaat verdienen.
Nu kan je je afvragen of dat ook moet?
Mijn tegenvraag is, als je weet dat het weggegooid geld is, waarom investeer je het dan niet waar het WEL een blijvende impact heeft?
Het is immers niet zo dat er geld is om iedereen te helpen. Waarom dan Bangladesh wel, terwijl het kansloos is, en Nigeria niet, alwaar het een regio die nu zwaar vervuild is weer leefbaar kan maken?
Het gaat me niet om wie geholpen moet worden, maar het gaat me om het feit of je willens en wetens geld moet wegspoelen, puur omdat het je een goed gevoel geeft.
Is Bangladesh dan ook zeker kansloos?
Neen, maar ik vraag me wel af of het niet zinvoller is te kijken naar herhuisvesting van miljoenen, in plaats van ze op steeds hogere eilanden te huisvesten, terwijl het land om hen heen veranderd in een zee.
Het land is geen Nederland. De hoeveelheden water, de kracht van de rivier en de zee daar zijn veel groter dan hier in Nederland. Letterlijk kan alles daar wegspoelen omdat de krachten werkelijk enorm zijn. Mijn inschatting is dat die 33 miljard nog niet een tiende van de kosten gaan blijken te zijn.

Tags

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *