LADEN

Typ om te zoeken

Amerika’s grootste politieke risico (Tom Lassing)

Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

Amerika’s grootste politieke risico (Tom Lassing)

Na het zomerreces komt er een probleem voor de politiek van de Verenigde Staten aan. Een probleem dat momenteel nog weinig aandacht krijgt, omdat het Ruslandschandaal, de tweets van de president, de ruzies binnen de Amerikaanse regering, de leugens van Trumps kabinetsleden en de gigantische hoeveelheid aan vrije dagen voor Trump meer aandacht krijgen.
Het probleem is des te groot omdat niemand toegang tot Trump krijgt. De man staat het namelijk niemand toe hem iets te leren.
De angst die nu ook door de eerste Republikeinse senatoren is uitgesproken is het feit dat Trump geen idee heeft dat er een budgetplafond aan zit te komen.
Ik schreef daar vorige week al over. De Amerikaanse regering moet eens in de zoveel tijd de politici vragen om geld beschikbaar te stellen om de overheidstaken te kunnen uitvoeren. Als je als overheid de kosten netjes binnen je uitgaven houdt, dan hoef je nooit die vraag om extra geld aan de politici te stellen. Helaas echter is die situatie in de VS onbestaand. De overheid geeft er structureel veel meer uit dan ze binnenkrijgt en dus moet het budget steeds omhoog.
Trump heeft geen idee en wil zich daar ook niet mee bezighouden.
Ondertussen zijn de senatoren vreselijk druk met een zorgwet die er maar niet door weet te komen.
Een zorgwet die ze kwijt willen, zonder dat ze er een serieus vervangend wetsvoorstel voor in de plaats brengen. De meeste Amerikanen zullen een nieuwe zorgwet zoals voorgesteld door de Republikeinen niet zo prettig vinden, want ze gaan er fors op achteruit. Dat moet ook wel, want Trump wil 900 miljard uit het systeem halen en aan de rijke Amerikanen geven. Wat er overblijft moet dan alle zorgkosten dekken.
Uiteraard gaan mensen dan meer premies betalen. Als senator moet je toch voelen dat het je populariteit geen goed zal doen als die wet er ooit door gaat komen.
Er moet echter iets gaan veranderen, want het compromis dat ze nu Obamacare noemen zal ook vastlopen. Dat was in dat compromis ingebakken. Dat wilden de Republikeinen omdat ze de hoop hadden dat ze dan, als ze zelf aan de macht kwamen, een voor hen betere versie konden introduceren. Zeven jaar lang hadden ze de tijd om met dat betere plan te komen. Zeven jaar lang deden ze er in feite niets mee.
Na het zomerreces moet alle aandacht naar het budgetplafond gaan, maar je mag de nodige twijfels hebben of dat wel gaat gebeuren. Ze hebben immers de zorgwet niet afgerond en dat was hun belangrijkste item in de verkiezingen.
Bij de vorige keer dat de overheid letterlijk ambtenaren zonder geld naar huis moest sturen, ging de beurs 17% onderuit. Dat was onder een president die er alles aan wilde doen om het geregeld te krijgen!
Deze president weet niet eens dat het er aan zit te komen!
We mogen als beleggers ons echt wel zorgen gaan maken over wat er ons in september en de maanden daarna te wachten staat. Een Amerikaanse beurs die meer dan 15% daalt is ook voor Europese beurzen een probleem. Veel Amerikaanse noteringen staan ook in Europa op de beurs en bepalen deels de stand van de indices.
Als ze in de Verenigde Staten niesen, dan zijn wij verkouden.

Tags

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *