LADEN

Typ om te zoeken

Amerika’s energiemarkt

Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

Amerika’s energiemarkt

Amerika is volgens eigen zeggen voor vrije wereldhandel, maar in Amerika gewonnen fossiele brandstof mag Amerika ondertussen niet verlaten.
Het land heeft een overschot aan Natural Gas, hetgeen de koers van Natural Gas in Noord Amerika sinds 2006 heeft doen kelderen, maar Amerika voert het gas nog altijd vrijwel niet uit.
Daarmee heeft het land een probleem gecreëerd voor de Natural Gas productiebedrijven, maar tegelijkertijd is in Amerika energie spotgoedkoop geworden.
Als energie nu de belangrijkste kostenpost was bij de productie van goederen, dan had Amerika een enorm voordeel gehad ten opzichte van de rest van de wereld.
Helaas voor Amerika is de looncomponent de belangrijkste kostenpost, dus in de meeste gevallen is het energieprijs voordeel gering. Het grootste voordeel is er dus voro de consumenten en niet zo zeer voor de handel.
Maar Europa zint het niet.
Europa wil namelijk om twee belangrijke redenen aanpassing van deze Amerikaanse wet die de uitvoer van de in Amerika gewonnen verbiedt.
De eerste reden is dat Europa graag wil profiteren van de lagere energieprijzen. Europa heeft zelf vrijwel geen energieproductie, dus als de Amerikaanse energieproductie de wereldprijs van fossiele energie kan drukken, dan is dat winst voor Europa.
De tweede reden is dringender. De winter komt er aan en Rusland kan wel eens besluiten om de gas toevoer naar Europa stop te zetten. Als Amerikaans gas snel beschikbaar is, dan neemt dat de druk die Rusland op Europa kan zetten enorm af. Dat is ook in het voordeel van Amerika.
Het lijkt er dus wel op dat Amerika en Europa elkaar kunnen gaan vinden.
De vraag is alleen hoe lang Amerika er over doet om haar energiewetgeving aan te passen. Tot nu toe ging het namelijk op zijn elf en dertigst. (Voor de Belgische lezers: Friesland nam vroeger besluiten door het probleem voor te leggen aan de 11 steden en 30 dorpen. Dat vergde in de tijd van paard en wagen vervoer nogal wat tijd…)
Overigens is er in Amerika ook een fysiek probleem. De pijpleidingen lopen namelijk voornamelijk van de kust het land in. Je kan niet zomaar de stroom de andere kant op laten gaan. Dat vergt aanpassingen van pompen en vooral ook van terugslagkleppen. Het is dus meer dan alleen de wet aanpassen voor het gas uitgevoerd kan worden.

Tags

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *