LADEN

Typ om te zoeken

Amerikaanse naasting aandelen buitenlanders (Tom Lassing)

Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

Amerikaanse naasting aandelen buitenlanders (Tom Lassing)

Ontvangen vraag:
“Zou Trump in staat zijn om de aandelen die buitenlanders in de VS aanhouden te confisqueren?
Dit om daarmee de Amerikaanse staatsschuld te verkleinen en om ook het buitenlandse bezit van Amerikaanse bedrijven te verminderen.”


– Dit scenario is in mijn ogen bijzonder onwaarschijnlijk. Zelfs in de nodige oorlogen is vaak het bezit van aandelen buiten beeld gebleven. Hooguit werd gedurende de oorlog de handel in de aandelen voor buitenlanders (de vijand) opgeschort Slechts zelden werden aandelen (van alleen buitenlanders) ingenomen of onteigend.
Het zou voor de VS ook geen goede zaak zijn. Immers zijn het de buitenlanders die enorm veel Amerikaans waardepapier in handen hebben. Dit bezit niet langer erkennen zou van de VS een extreem onbetrouwbare partner maken en niemand zou nog zaken met dat land willen doen.
Ik acht Trump tot enorm enorme blunders in staat, maar deze stap is zelfs voor hem zo onwaarschijnlijk dat hij er zelfs nog niet aan gedacht zal hebben.
Zo’n stap neem je echt alleen als je volledig met je rug tegen de muur staat en zelfs de militaire optie niet meer mogelijk is.
Zou de VS deze stap met bijvoorbeeld haar staatsobligaties doen, dan zou de VS daarmee erkennen dat ze failliet is. Dat is iets waarschijnlijker, maar ook een situatie die ze ten koste van bijna alles willen voorkomen. Het zou immers het einde inhouden van de Amerikaanse economische dominantie en ook het einde van de dollar als wereldmunt. Daar schiet Amerika niets mee op. Het zou haar slechts enorm schaden.

Tags

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *