LADEN

Typ om te zoeken

Amerikaanse economische groei

Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

Amerikaanse economische groei

Hoe reëel is het dat de Amerikaanse economie structureel 4% of harder groeit?
Vraag u af waar die groei dan vandaan moet komen, want aantoonbaar is het zo dat de gemiddelde Amerikaanse consument er niet op vooruit aan het gaan is. Die consument is voor 70% verantwoordelijk voor de totale Amerikaanse economie.
Trump heeft wel met veel bombarie gedaan alsof iedereen beter werd van zijn belastingplan, maar wat ze minder belasting gingen betalen bij de overheid, wordt aan de andere kant aan het einde van het eerste belastingjaar weer teruggehaald met minder aftrekposten en dan vooral voor werkenden. De werkgevers gaan dus meer kosten in rekening moeten brengen bij hun werknemers. Doen ze dat niet, dan komt de schrik eind van het jaar als werkenden ineens blijkt dat ze veel minder aftrekposten hebben en dat ze dus zaken die ze voorheen ‘gratis’ van de werkgever kregen nu ineens als loon moeten opgeven bij de belasting en er alsnog belasting over moeten betalen.


Ik verwacht dat dit de eerste helft van 2019 enorme problemen gaat geven. Dan wordt het namelijk heel wat mensen pas duidelijk.
Bedrijven en de extreem rijken kregen het leeuwendeel van de belastingvoordelen. De meeste loonslaven gaan er per saldo uiteindelijk niet op vooruit. Daarbij zijn ondertussen ook al meer dan 10 miljoen mensen niet langer verzekerd voor ziektekosten.
Het gaat me er niet om of dat goed of slecht is, het gaat me er om dat de koopkracht van de gemiddelde consument achteruit holt en dat kán gewoon niet goed voor de totale economie zijn.
Daarbij gaat het me er ook niet om dat steeds meer Amerikanen in tentjes en opvang moeten wonen. Dat zijn de uitwassen. Zulke voorbeelden kan je ook in Europa vinden. Er zijn ook hier zat mensen die in hun auto wonen. Kijk eens in Italiaanse steden hoeveel mensen er daar zwerven.
Dat is afschuwelijk en we zouden er wat tegen moeten doen, maar wat vooral voor de economie belangrijk is, is of de gemiddelde consument net zo veel of meer kan blijven kopen. Immers, als die sneller dan verwacht ineens stopt met het kopen van witgoed, kleding en auto’s dan is het niet alleen een domper, maar het kan ook een omslag teweegbrengen. Sentiment is vreselijk belangrijk. Perceptie ook. Daarom is Trump steeds bezig met glashard liegen. Hij is een perceptiemanager pur sang.
Het werkt, zolang de waarheid je maar niet kan inhalen. Bij Trump heeft de waarheid hem in het verleden al verschillende keren ingehaald waarna zijn initiatieven failliet gingen. Hij weet echter dat je grote dingen kan bereiken tot eenmaal duidelijk wordt dat je een hete lucht ballon hebt opgeblazen. De kunst is om dan je privé vermogen gespekt te hebben en de schulden voor rekening van de maatschappij te laten komen. Als Trump iets heeft geleerd in zijn leven, dan was het dat wel.
De perceptie is nu dat het zo goed gaat in de VS. De realiteit is dat deze verwachting gedragen wordt door een kussen van hete lucht. De vraag is wanneer er ineens een lek ontstaat in dat lekker warme kussentje en de realiteit iedereen keihard in het gezicht slaat.
http://www.mooiebeursdag.nl

Tags

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *