LADEN

Typ om te zoeken

Alternatief geld

Beleggers Nieuws Goud

Alternatief geld

goud

Bitcoin werd in 2017 gezien als ‘het alternatief’ op geld. Dat werd het echter niet, omdat bitcoin te populair werd en daarmee te duur om als geld gebruikt te kunnen worden. In feite ging bitcoin als geld aan zijn eigen succes ten onder.
Maar wat zou nu al wel een alternatief op ons huidige geld kunnen zijn?
Zouden we bijvoorbeeld serieus terug kunnen naar een gouden standaard?
Ik ben daar nog niet zo zeker van, want met de introductie van ons fiat geld zijn we ook extreem lui geworden. Fiat geld maakt het mogelijk om te lenen in plaats van te sparen. Waarom jaren wachten met iets te kopen, terwijl je het geld ook bij de bank kan lenen? De bank die het geld ook niet heeft, maar die het op basis van jouw handtekening wel uit het niets kan en mag creëren.
Dát kan niet als je een goudstandaard ingevoerd hebt.
Je kan wel geld bij een bank lenen, maar de bank kan dat geld dan niet uit het niets creëren. Immers moet er een backing van goud voor dat geld zijn. Het mag duidelijk zijn dat zo’n backing veel lastiger is dan geld uit het niets creëren.
We zouden eigenlijk naar een tussensysteem moeten gaan waarbij we fiat geld hebben EN ‘echt’ geld, gedekt door bijvoorbeeld edelmetalen.
De extreme verruiming van de geldhoeveelheid en de enorme groei van de welvaart was niet mogelijk geweest zonder het fiat geldsysteem. Hadden banken ons niet zo makkelijk geld kunnen uitlenen, dan hadden veel minder mensen een eigen huis kunnen kopen. Ook waren onze huizen dan veel kleiner gebleven.
We kunnen dus wel afgeven op fiat geld, maar het heeft wel wat mogelijk gemaakt. Het is zonde om dat direct volledig overboord te willen gooien. We moeten gaan wennen aan een systeem waarin het steeds minder makkelijk wordt om geld uit niets te creëren.
Dat gezegd hebbende… Het makkelijk gecreëerde geld is vooral naar boven gerold. Vooral de rijken profiteerden uiteindelijk.
Ik wil dus niet zeggen dat we het moeten handhaven omdat het zulke interessante pluspunten had/heeft.
De crisis in 2008 was een waarschuwing die we genegeerd hebben.
Dezelfde banken doen in feite nog altijd dezelfde criminele dingen. Ze lenen makkelijker 2 miljard euro uit dan 100.000 euro. De rijken hebben nog altijd makkelijker toegang tot enorme hoeveelheden geld en overheden steken zich dieper dan ooit in de fiat geld schulden, simpelweg omdat ze er mee wegkomen.
We moeten niet wachten tot de overheid met alternatief geld komt, we moeten zelf gaan werken met veilig alternatief geld. Goud is alternatief geld. Het goud heen en weer geven is echter onpraktisch.
We kunnen echter wel een elektronisch geldsysteem creëren waarbij je persoonlijke goudvoorraad als backing geldt. Je hebt als basis goud op je rekening en je kan de elektronische eenheden die daaruit gecreëerd zijn als geld uitgeven.
Je krijgt je loon binnen en het eerste wat je doet is je belastingen in euro’s betalen en de rest omzetten naar goudgeld.
Wil je wat kopen, dan doe je dat in goudeenheden met anderen die daar ook in handelen. De belastingen betaal je (verplicht) nog altijd in euro’s.
Zo kan de overheid de euro’s handhaven, terwijl we in de economie langzaamaan steeds meer met het alternatieve geld werken. Dat alternatieve geld zal dan ten opzichte van fiat geld steeds iets meer waard worden, want op die goudeenheden vindt geen inflatie plaats. Op de euro’s wel. Steeds meer mensen gaan dan zien dat goudgeld veiliger en inflatiezekerder is en uiteindelijk zal de overheid ook zelf akkoord gaan met belastingbetaling in goudgeld.
Je werkgever mag je dan ook uitkeren in goudgeld en op een heel rustige wijze wordt de euro dan uitgefaseerd.
Op die manier kan een volk haar regering en banken uiteindelijk dwingen om met een ander geldsysteem te komen.
Maar… er zijn nadelen. Goudgeld lenen kan alleen maar als er goud tegenover staat. Een hypotheekrente van 2% voor een 10 jaar lening zal dus lastig worden, want de tegenpartij kan geen goud bijdrukken en zal graag het ‘echt’ eigen kapitaal terug willen zien. Geld wordt dan weer een serieus product. Lenen is dan dus lastiger en duurder. Als je slim bent leen je dus zo lang het kan in euro’s en spaar je in goudgeld. Die euro’s hebben immers ieder jaar minder koopkracht. Als we dat massaal gaan doen, zal het de neergang van de euro uiteindelijk alleen maar versnellen.

Is er al zo’n systeem?
Ja, dat is er. Zelfs al bij meerdere aanbieders.

Bij Goldmoney is er al het e.e.a. in goudbetalingen mogelijk. Tussen klanten onderling kan zonder kosten gehandeld worden. Ideaal voor internationale betalingen. Voor rijkere particulieren en bedrijven is ook deze aanbieder interessant. Je kan er rekeningen en debet cards krijgen.

Het is dus nu al mogelijk om te werken met het alternatieve geldsysteem. Het probleem is slechts dan nog weinig mensen het gebruiken. Ik heb in ieder geval zelf al wel mijn goud en zilver daar staan, maar betalen doe ik zelf ook nog altijd alleen in euro’s. Dat heeft twee redenen… Ik ben liever het snelst van mijn euro’s af en twee: Ik heb geen andere bedrijven met wie ik zaken doe die nu al via deze weg willen afrekenen. Er is nu dus nog geen momentum richting het alternatieve betalingssysteem.

Tags

9 Reacties

 1. Theo Benschop 29 januari 2019

  Maar een eenvoudige nakomeling van de eerste happy happy happy don ’t worry be happy mens niet zijnde aap zou ook kunnen denken “Het is op de mooie weg naar vrede op de mooie vredevolle wereld op de mooie vredevolle planeet Aarde in het mooie vredevolle Universum in het mooie vredevolle UN SABBATH SHALOM SABBATH SJALOM DONA NOBIS PACEM PEACE PALACE in the Hague in the historic former Western colonial business as usual the beautiful peaceful Royal Kingdom the Netherlands mooi weer, ik wandel relaxt in vrijheid naar de vrije markt en koop ik daar in vrijheid wegens de wet van vraag en aanbod voor een faire prijs gezonde appels en eventueel peren en eventueel bananen en eventueel andere gezonde etenswaren van mijn vredevolle broeders en zusters, dan heb ik onder de gratis zon niets te klagen, dus er zal heel veel water door de zee moeten gaan wil ik me ook maar voor 1 cent in de schulden steken, om mogelijk voortaan als slaaf van de bank het leven te slijten. Maar dat moet uiteraard iedereen zelf weten.

  Beantwoorden
 2. BitcoinMan 29 januari 2019

  Bitcoin kan je nog prima gebruiken als echt geld.

  Het heeft nog steeds waarde, de snelheid van transacties is snel, de veiligheid is onevenaarbaar, het is meer anoniem dan digitale of kaart betalingen, het kost bijna niets (1 eurocent per transactie).

  Beantwoorden
 3. Luc lcdnlf 29 januari 2019

  Er is één iets dat alle alternatief-geld-liefhebbers over het hoofd zien. Ik ben ook een alternatief-geld-liefhebber, maar ik probeer realistisch te zijn.

  Nu al is er actieve wetgeving die ons verplicht onze handel te betalen in de officiële munt. Dat maakt elke betaling in alternatief geld, welke die ook is, illegaal en strafbaar. Dat de wetgeving nog niet gehandhaafd wordt, duid er op dat het alternatieve systeem nog te onbeduidend is om als bedreiging te worden ervaren door onze (financiële) overheden. Maar vergis je niet. Zodra zij het nodig achten, zullen zij snel optreden.

  Zoek aub niet een alternatief betaal systeem – dat gebruiken is nu al een wetsovertreding – maar laat ons zoeken aan alternatief spaar systemen. Daarmee zullen wij langer binnen de door de overheid afgebakende krijtlijnen blijven, zal ons veel moeilijkheden besparen en zal ons veel verder brengen naar onze primaire doelstelling, onze koopkracht op de lange termijn veilig stellen.

  Beantwoorden
 4. Theo Benschop 29 januari 2019

  (…) ik wandel op deze mooie dag die mij zomaar gratis en voor niets door mijn happy happy happy don’t worry be happy happy happy happy papa en mama is geschonken, vraag niet hoe het kan, maar profiteer ervan, relaxt dan breekt het lijntje niet in vrijheid naar de vrije markt en koop ik daar in vrijheid wegens de wet van vraag en aanbod en de wet van de zichzelf verkopende kwaliteit voor een faire prijs kwalitatief perfect gezonde appels, en eventueel gezonde peren van de hoogste kwaliteit, en eventueel ditto gezonde bananen en eventueel andere ditto gezonde etenswaren van happy happy happy don’t worry be happy happy happy vredevolle broeders en zusters, dan heb ik als eenvoudige nakomeling van de eerste happy happy happy don’t worry be happy mens niet zijnde aap onder de gratis zon in de ijdelheden der ijdelheden waarop immers niets nieuws onder de gratis zon is niets te klagen, dus er zal heel veel water door de zee moeten gaan wil ik me ook maar voor 1 cent in de schulden steken, om mogelijk voortaan als slaaf van de bank het leven te moeten slijten. Maar dat moet uiteraard iedereen in vrijheid tot het einde der tijden zelf weten.”

  Beantwoorden
 5. Theo Benschop 29 januari 2019

  Tevens dient gesteld te worden dat de zeer professionele schrijver die een alleszins vredevolle zachte landing voorstaat kennis van zaken van zachte landingen heeft in de zin

  “Je werkgever mag je dan ook uitkeren in goudgeld en op een heel rustige wijze wordt de euro dan uitgefaseerd.”

  Wat dus tot het einde der tijden wil zeggen zonder de omweg van terug naar de gulden.

  Beantwoorden
 6. Theo Benschop 29 januari 2019

  (…) ik wandel op deze mooie dag die mij zomaar gratis en voor niets door mijn happy happy happy don’t worry be happy happy happy happy papa en mama is geschonken, vraag niet hoe het kan, maar profiteer ervan, relaxt dan breekt het lijntje niet in vrijheid naar de vrije markt waar je gulden omgerekend in euro’s, engelse ponden, amerikaanse dollars of goud nu eenmaal een daalder waard is, vraag niet hoe het kan, maar profiteer ervan onder het duurzame motto “Wees slim, de massa is kassa, koop massaal het door de marketingafdeling in de ivoren torens op het happy happy happy, don’t worry be happy happy happy internet als beste van de wereld aangeprezen VIM, wees nog slimmer, koop als massa het door de marketingafdeling in de ivoren torens op het happy happy happy, don’t worry be happy happy happy internet als beste van de wereld aangeprezen VIM mondiaal niet, wat dan ook ook uiteraard niemand in vrijheid verplicht kan worden (…)

  Beantwoorden
 7. Theo Benschop 29 januari 2019

  (…) koop massaal het door de marketingafdeling in de ivoren torens op het happy happy happy, don’t worry be happy happy happy internet als beste van de wereld aangeprezen VIM, wees nog slimmer, koop als massa het door de marketingafdeling in de ivoren torens op het happy happy happy, don’t worry be happy happy happy internet als beste van de wereld aangeprezen VIM mondiaal niet”, wat dan ook ook uiteraard niemand in vrijheid verplicht kan worden (…)

  Beantwoorden
 8. Ralf 29 januari 2019

  Beste Theo Benschop, verdien je geld door te lenen in €, $ of ¥.
  Koop bijvoorbeeld een huis en leen in euro´s. De ontvangen huur na aftrek van aflossing, rente en belastingen kun je gebruiken om een 2e, 3e of 4e woning te kopen of om goud en zilver te kopen…
  Schuld is slechts een hefboom om sneller rijk of arm te worden.

  Beantwoorden

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *