LADEN

Typ om te zoeken

Als de euro valt, wat dan? (Tom Lassing)

Beleggers Nieuws Goud Laatste Nieuws Zilver

Als de euro valt, wat dan? (Tom Lassing)

Stel even dat het vertrouwen in de euro wegvalt. Wat heeft dat voor consequenties?
Wat doet het met de waarde van ons huis, onze aandelen in Europa, onder aandelen buiten Europa, ons goud, ons zilver, onze economie?
– Belangrijk is allereerst dat een val van de euro niet uit het niets zal komen. Er gaat wel het e.e.a. aan vooraf. Een crisis, een calamiteit. Het vertrouwen in een (groot) land valt om, de economie krijgt een tik en een maatregel die de ECB neemt valt vervolgens zo verkeerd dat zelfs Jan Publiek doorheeft dat het bezit van de euro een enorm risico inhoudt.
Iedereen en zijn buurman willen tegelijk van de euro’s af.

50 euro
Maar wat koop je dan van je euro’s? Dollars, goud, zilver, kunst, onroerend goed, aandelen?
Het afnemende vertrouwen in de euro kunnen we afzien aan de hoeveelheid geld die we samen aanhouden op de spaarrekeningen. Ik denk dat als u dat in de gaten houdt, u de signalen op tijd gaat zien… Maar je moet dan wel heel snel zijn als het signaal is dat mensen massaal van hun spaargeld in euro’s af willen. De vraag is of je als outsider wel snel genoeg kan en zal reageren.
We zien dus op een gegeven moment dat ‘iedereen’ begrijpt dat de euro op omvallen staat. Men verschuift het spaargeld massaal van de bank eerst naar cash in de hand. Dat gaat echter niet volledig, want zoveel papiergeld bestaat er niet. Er ontstaat dus bij de banken een acuut tekort aan papiergeld. We zagen dat punt al eens in Griekenland. De eerste maatregel is dan dat je geen geld meer mag opnemen. Als dat gebeurd, dan ben je het haasje als je dan nog veel spaargeld op de bank hebt. Je kan er niet meer bij! Je bent te laat.
De vraag is wat er nu gaat gebeuren. Accepteren de mensen het, of komen er rellen.
Je bent immers, en dat is iedereen dan wel echt duidelijk, de zeggenschap over je eigen geld kwijt.
Om rond te komen zal je (buitenlandse aandelen op buitenlandse rekeningen moeten verkopen, of goud en zilver moeten verkopen. Je kan dan je rekeningen blijven betalen, ondanks de geldrestricties. Dat is dus aanvankelijk ongunstig voor de koersen aandelen, goud of zilver… Maar gunstig voor je korte termijn financiële welbevinden als je nu kan betalen met wat goud en zilver. Je raakt je huis niet kwijt en je hoeft geen kunst of onroerend goed te verkopen in een ongunstige markt. Immers heeft bijna niemand geld in het handje. Je hoeft ook geen nieuwe schulden aan te gaan als je goud of zilver hebt.
Maar snel daarna wordt het iedereen duidelijk dat goud en zilver, maar ook bijvoorbeeld een buitenlandse munt waar men nog vertrouwen in heeft, veel waard zijn. Het geld dat al cash was, wordt snel omgewisseld in die vorm en als eerste herstellen de koersen van goud en zilver. De euro wordt nog minder waard door het aanbod van cash geld in ruil voor goud, zilver en de eventueel wel vertrouwde buitenlandse munt. (een rol die de US dollar de laatste 60 jaar vervulde)
Aandelen van internationale bedrijven met een grote exposure buiten Europa behouden hun waarde ook. Immers doet hun notering in de VS het prima, omdat het aandeel daar in de dure dollar noteert.
Het heeft dus zin om uw aandelenportefeuille nu al internationaal te spreiden. Het is een hedge tegen de val van de euro.
Ik raad dus aan om heel bewust aandelen van winstgevende bedrijven buiten Europa te kopen. Niet pas als de euro gevallen is, maar nu, voor eventueel zo’n situatie zich voordoet.
U weet al dat ik het afraad om veel geld als spaargeld in euro’s bij de bank aan te houden. Koop er goud en zilver voor en bewaar het in elektronische vorm op een goudrekening of zilverrekening. Haal ook een paar zilveren munten in huis. Genoeg om minstens een maand zonder geld te kunnen, liefst drie maanden.
Het ergste van de crisis is na drie maanden wel voorbij. Daarna is er waarschijnlijk wel een tijdelijke oplossing voor de crisis gevonden. Heb je genoeg zilveren munten, dan kan je die gedurende de drie maanden inwisselen voor een buitenlandse munt, of rechtstreeks in goederen.

Hoe waarschijnlijk is het dat de euro valt?
Ik kan daar kort over zijn. Dat is 100% zeker.
Immers, nog nooit in de wereldgeschiedenis had een munt het eeuwige leven. De Amerikaanse dollar is nu records aan het zetten. De euro had haar eerste doodstrijd al zes jaar na de introductie. Iedere maand moet de ECB voor 80 miljard aan schulden bijkopen om de munt in het zadel te houden. Belachelijk! Wat voor munt hebben we het over als deze blijkbaar zo slecht is dat je haar slechts met een ongekend manipulatie interessant kan houden?
Hoe stom is het volk dat zo’n munt blijft vertrouwen?
Mensen willen niet inzien dat ze met hun bezit in euro’s aan het dansen zijn op de rand van de vulkaan.  Er komt een moment dat ze het wel inzien en gek genoeg zien ze dat dan ineens allemaal tegelijk. Zo werkt dat bij het kuddedier dat de mens nog altijd is.

Tags

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *