LADEN

Typ om te zoeken

Afhankelijkheid van uranium

Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

Afhankelijkheid van uranium

uranium

Veel analisten hadden verwacht dat Trump afgelopen weekend al beschermingsmaatregelen zou eisen tegen de enorme afhankelijkheid die de VS heeft richting uranium. Het land produceert vrijwel geen uranium meer en is met al haar kernenergie en wapentuig wel erg afhankelijk van het metaal.


Er kwam echter nog geen handtekening, maar wel de instelling van een commissie die gaat bekijken wat of er aan maatregelen nodig is.
In een ‘gewone’ maatschappij zou er geen maatregel nodig zijn. De wereld draait al sinds 1945 zonder leveringsproblemen.
Het is echter geen normale wereld meer. De VS is het land dat is begonnen met het beschermen van de eigen economie en het instellen van importheffingen en embargo’s op wie maar in de ogen van de VS dwars ligt. Als tegenmaatregel blijkt de beperking of de dreiging met de beperking van uranium uitvoer naar de VS prima te werken.
Dat ziet de VS nu ook in. Het spelletje van importheffingen begint ze nu tegen te werken. Hoe valt het gevaar terug te dwingen?
Amerikaanse bedrijven dwingen om uranium te delven en verwerken? Klinkt leuk, maar hoe dwing je ze en hoe hou je die bedrijven levensvatbaar als uranium elders op de wereld veel goedkoper toch beschikbaar komt?
Het is een goed besluit om maar niet hals over kop eisen aan de Amerikaanse industrie te stellen. Ik heb echter niet het idee dat de ingestelde commissie al binnen drie maanden met een degelijke oplossing komt.
De beste oplossing is stoppen met de importheffingen onzin en America first en kijken naar eerlijke handelsovereenkomsten die iedereen ten goede komen. Zonder dat kan er naar mijn idee weinig goeds uit voortkomen.

Tags

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *