LADEN

Typ om te zoeken

Beoordeling koopwaardigheid met cijfer

Advertenties

Beoordeling koopwaardigheid met cijfer

Welk aandeel is duur, welk aandeel is goedkoop, en waarom is dat zo?
Iedere maand worden er weer cijfers bekend over bedrijven die genoteerd zijn aan Euronext, en iedere maand zijn er weer nieuwe feiten bekend over de laatste koersbewegingen.
Als eenvoudig belegger is daar soms moeilijk wijs uit te worden. Wat is nu wijsheid?

Er zijn eigenlijk twee manieren om naar een aandeel te kijken:

1.      Fundamentale beoordeling (intrinsieke waarde): Deze manier van beleggen gaat uit van de intrinsieke waarde van een aandeel, en of de koers in vergelijking met de winst niet te hoog is (koers-winstverhouding). De vragen zijn hier: is de koers/winstverwachting redelijk, en is de winstverwachting bijgesteld?

2.      Technische beoordeling (koersverloop): Via een beoordeling van de koersontwikkeling van het fonds.
Blijkt uit het koersverloop een bepaalde trend, en zijn hogere of juist lagere koersen te verwachten op basis van de grafiek?

Het liefst zouden we bij beide methoden voor alle fondsen een rapportcijfer willen hebben.
Dan weten we meteen hoe de vlag ervoor staat.

De vraag is nu, of dat kan. Het antwoord is: ja, dat kan, en het is niet eens zo moeilijk.

We zullen in het kort ingaan op beide manieren van beleggen, en twee hulpmiddelen noemen die u kunnen helpen bij het beleggen.

Rapportcijfer voor een fundamentele beoordeling

De eerste manier van beleggen leent zich met name voor de wat langere termijn (minimaal een jaar).
Het blijkt namelijk, dat het soms vrij lang kan duren voordat de koersontwikkeling de winstontwikkeling gaat volgen: vaak is er maandenlang zelfs sprake van een tegengestelde beweging. Toch is er een duidelijk verband.

Een goed hulpmiddel bij de eerste manier van beoordelen is de zogenaamde WoKo: de winstontwikkeling minus de koersontwikkeling: WoKo = wo – ko

Wo = percentuele stijging van de winst per aandeel
Ko = percentuele stijging van de koers

Een hoge woko geeft volgens deze redenering aan, dat er nog een relatief groot deel van de winst niet in de koers is verwerkt (om welke reden dan ook). Dat maakt het fonds voor beleggers interessant.
We kunnen nu met behulp van WoKo een rapport maken, gesorteerd op WoKo.

De proef op de som genomen, blijkt dit ook te kloppen in een grafiek: wanneer we de AEX fondsen op een rijtje zetten met de hoogste WoKo van eind 2005, is er een duidelijk verband met de koersstijging tot eind 2006. Kortom, voor de langere termijn kijken we altijd naar de WoKo!

Rapportcijfer voor een technische beoordeling

Een eenvoudige methode om een technisch rapportcijfer te hangen aan de fondsen, is de volgende.

De MACD indicator is een indicator die aan- en verkoopsignalen genereert van een fonds of van een index.
We kunnen nu de percentuele stijging van ieder fonds noteren sinds het laatste MACD koopsignaal van de AEX. Voor de AEX nemen we daarvoor de bodem van 16 augustus.

Als we nu een rapportcijfer geven naar aanleiding van die stijging (10=de grootste stijging, 1=de kleinste stijging), hebben we een eenvoudig hulpmiddel om vast te stellen welke fondsen technisch het sterkst zijn.

Het is aardig om te zien wat de fondsen op 29 september hebben gedaan die we op 4 september de beste rapportcijfers hebben gegeven.
Ahold, Arcelor Mittal, Tom Tom, Unibail en ASML stonden bovenaan: ze presteerden ten opzichte van 4 september achtereenvolgens een koersstijging van 5%, 13.9%, 12.2% en -2.7%. Had u de vier op 4 september aangekocht, dan had u goed geboerd met een gemiddelde van 7%.
Het omgekeerde geldt ook: in het algemeen zijn de fondsen met een laag rapportcijfer ook daarna sterk achtergebleven.

Kortom, via dit rapportcijfer heef u een aardige methode om vast te stellen wat u op kortere termijn (4 tot 12 weken) moet doen.

Abonneren

Als service van het beleggingspakket StockTrends (zie www.next150.com) kunt u zich op deze twee maandelijkse rapporten abonneren. Voor deze service betaalt u slechts 65 euro per jaar.
De service staat los van het abonnement op StockTrends zelf, hoewel het uiterst handig is om dit pakket ernaast te hebben.
Voor meer informatie stuurt u een email naar info@next150.com, met als vermelding “Rapportcijfers voor de AEX”. U krijgt dan gratis de laatste rapporten per email toegestuurd.

Wilt u zich voor het abonnement opgeven, dan stort u het bedrag van 65 euro onder vermelding van uw emailadres op postbank rekening 4269138 ten name van DutchTrend te Halfweg.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *