LADEN

Typ om te zoeken

ABNAMRO maakt meer winst

Beleggers Nieuws

ABNAMRO maakt meer winst

Eén van de grootste schandalen van de laatste veertig jaar is het feit dat de banken bijna onderuit zijn gegaan omdat ze te veel risico genomen hebben in hun streven extreme winsten te behalen. Schandalig, omdat banken al enorm winstgevend waren. Het was echter niet genoeg, ze wilden meer, meer, meer.
ABNAMRO moet het tegenwoordig als staatsbank wat rustiger aan doen. Roomser als de Paus zijn als het ware. Je ziet dan dat de winstgevendheid weer als vanouds heel mooi wordt. Immers verzinnen banken geld uit lucht en daar vragen ze rente voor. Als u een makkelijker verdienmodel kunt verzinnen, dan hoor ik dat graag!
In de eerste drie kwartalen van 2012 werd maar liefst 1,2 miljard winst geboekt. Dat is een groei van 22%. Hoe is het mogelijk in een economie die in een recessie terecht is gekomen?
Er waren twee meevallers. Enkele al eerder afgeschreven Griekse leningen werden toch afgelost en dat leverde 125 miljoen op. Ook was de Internetfraude kleiner dan voorzien.
Wel merkt de bank nu steeds meer dat lokale leningen slecht aflopen.
Daarbij is het vaak niet de lening aan u, maar juist leningen van grotere omvang gaat het mis bij. Ik schreef over de reden daarvan recent een aardig artikel.
Bij het verstrekken van hypotheken heeft de ABNAMRO naar eigen zeggen haar marges verbeterd… Oftwel de rente omhoog gegooid, zodat ze er meer winst op maken. Die groei van de winst, die betalen de rekeninghouders en de mensen die zo stom zijn om een hypotheek bij ABNAMRO aan te houden.
We mogen ons de vraag stellen, moet een staatsbank 1 miljard winst maken?

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *