LADEN

Typ om te zoeken

100 jaar geleden, Duits en Oostenrijks noodgeld

Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

100 jaar geleden, Duits en Oostenrijks noodgeld

Na de Eerste Wereldoorlog waren Duitsland en Oostenrijk er financieel en monetair behoorlijk slecht aan toe. We weten allemaal nog wel van de hyperinflatie die het land in 1923 en 1924 trof, maar die hyperinflatie kwam niet uit de lucht vallen.
In 1919 en 1920 werd er in de steden van Duitsland en Oostenrijk per stad noodgeld uitgegeven.
Gisteren heb ik van een vriend wat van die noodgeld biljetten overgenomen. Ze zijn nu 100 jaar oud. Of ze wat waard zijn weet ik niet.
Leuk voor de heb denk ik dan maar. Ik heb er mijn, niet zo goed bij kas zittende, vriend mee kunnen helpen door een eerlijk bod te doen.

Het eerste biljet komt uit Oostenrijk en wel uit de gemeente Ebelberg

De ‘gemeinde Ebelsberg’ is nu een stadsdeel van de stad Linz in Oostenrijk. De stad werd in 1938 door het grotere Linz opgeslokt. Het was daarvoor een stad met marktrecht. Er wonen nu een kleine 11.000 mensen in het stadsdeel.
De plaats bestond al tijdens de Romeinse tijd.
https://de.wikipedia.org/wiki/Ebelsberg

De hier boven getoonde ruïne bestaat nog altijd. De kasteelruïne is zelfs deels gerestaureerd en in gebruik voor evenementen zoals Escape Rooms. De ruïne ligt 300 meter boven de Donau.

https://en.wikipedia.org/wiki/Aggstein_Castle

Deze Darlehstaffenschein werd tussen 1914 en 1923 uitgegeven als vervanging voor voormalige Pruisische biljetten. Het was een soort parallelgeld.

https://de.wikipedia.org/wiki/Darlehnskassenschein

Noodgeld uit de stad Kiel. Uitgegeven in 1918 nog voor de oorlog afgelopen was. Er is op Internet weinig over te vinden. Ik heb één vermelding gevonden. Blijkbaar vrij zeldzaam geworden. Mijn biljet is in aardige staat. Alleen rechts boven zit er een kleine vouw in.

Spilz is een Oostenrijkse stad gelegen aan de Donau. De stad ligt in het Noordoosten van Oostenrijk. Er wonen zo’n 1800 inwoners. In goede staat is zo’n biljet nu een paar euro waard. Helaas is vooral de onderkant van mijn biljet niet in goede staat.

Tags

1 Reactie

  1. Huub Harink 9 juli 2020

    Hallo, beursboxlezers. In het verleden was ik een verzamelaar van buitenlandse valuta. Toen kocht ik wel eens biljetten bij een winkeltje in hartje Almelo. Daar zag ik dus ook een piepklein biljetje met idd ook als valuta Heller erop staan. Ik kon het toen niet plaatsen maar nu wel. Inmiddels wonen we zelf ook in Duitsland en is mijn verzameling meegegaan. Toch een keertje weer kijken in de verhuisdozen. Groet Huub harink

    Beantwoorden

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *