LADEN

Typ om te zoeken

Fibonacci

Algemeen

Fibonacci

Ik doe een poging om in ieder geval de basis uit te leggen maar iets waar vele boeken vol over geschreven zijn is niet makkelijk op één A4 tje uit te leggen.

In feite spreken we hier over “de gulden snede” oftewel, Sectio Devina of Proportio Divina.

Ze heten zo mooi omdat we die verhoudingen ook als heel mooi zoniet goddelijk mooi aanschouwen.
Het is dus een evenredigheid die we overal in de natuur aantreffen en waaruit zelfs de mens, maar in feite heel de kosmos is opgebouwd.
De reeks van Fibonacci is ook opgebouwd uit 0,618 een getal dat zeer belangrijk is.

Die reeks is 1-1-2-3-5-8-13-21-34-55-89-144 etc.

Elk getal is steeds de som van de twee voorgaande getallen;
Het kwadraat van een getal uit de reeks is altijd één minder of één minder dan dan het product van het voorgaande en het volgende getal.

Voorbeeld 5-8-13 . 8×8=64 en 5×13 is 65.

De verhouding van twee opeenvolgende getallen benaderd al snel de 0,618…. De gulden verhouding.
Het restgetal is 0,382 en opgeteld zijn we dan weer op een heel uitgekomen. Die 0,618 en 0,382 zien we dus vaak terug omdat ze zo ideaal uitkomen.

We zien de Fibonacci reeksen ook terug bij beleggen en het was Robert Rhea die in 1934 zonder het te weten de Fibonacci reeksen in het beleggen ontdekte. Hij wist dat het er was, maar een toepassing ervoor kon hij niet bedenken. Ralph Elliott wist dat wel en enkele jaren na het uitkomen van het boek van Rhea was er dus toch een werkbare methode die gebruik maakte van de ratio’s, namelijk de Elliott Wave methode. De in zijn tijd zeer beroemde A. Hamilton Bolton publiceerde in de jaren 50 en 60 van de vorige eeuw enkele analyses die puur gebaseerd waren op Elliott Wave en Fibonacci reeksen. Ze bleken achteraf bijzonder nauwkeurig te zijn geweest. Niet alleen de natuur is zo opgebouwd, ook de mens blijkt onbewust steeds weer te werken met die verhoudingen.

Een prachtig boek waar zowel Fibonacci als Elliott Wave in worden uitgelegd is Key to Market Behavior, geschreven door Frost en Prechter. U kunt dit boek hier bestellen.

Vorig artikel
Volgend artikel

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *