LADEN

Typ om te zoeken

Mega windenergie park

site

Mega windenergie park

De plannen voor een enorm windenergiepark in het Nederlandse deel van de Noordzee lijken steeds reëler te worden. Er liggen plannen om 6000 megawatt aan stroom op te gaan wekken. Samen met de bouw van enkele kolencentrales moet Nederland daarmee in staat worden geacht om eind 2009 weer stroom te kunnen exporteren, daar waar we nu importeren.
Die export houdt niet in dat we niet meer afhankelijk van het buitenland zijn.
Ondanks onze aanzienlijke eigen kolenvoorraad in de bodem, importeren we 100% van de benodigde steenkool.
Als maatschappij willen we de sores en de troep van de eigen exploitatie niet. Die ellende laten we graag aan landen aan de andere kant van de wereld over. We laten die kolen vervolgens over de halve wereldbol hierheen varen in zeer vervuilende schepen.
Onze keuze voor kolen is milieutechnisch een schandaal. Onze nieuwe kolencentrales gaan vervolgens de kolen zogenaamd milieu vriendelijk verwerken… Beetje laat, want heel het proces om de kolen hier te krijgen is extreem vervuilend. We hebben boter op ons hoofd.

Verder zijn windmolens die we nu plannen maar in 20% van de tijd in staat goede stroom te leveren. Op een termijn van 10 jaar blijkt er een gemiddelde te bestaan, maar jaar op jaar kan de hoeveelheid juiste wind flink uiteen lopen. Bij windstilte is er dus geen stroom en bij een flinke bries leveren de molens genoeg stroom voor half Nederland. Voor de netwerkbeheerders een enorme klus om die pieken en dalen op elkaar af te stemmen.

De Noordzee zal nooit meer worden zoals ze was. Als er ooit nog een schip in een storm op hol slaat, is de kans zeer groot dat zo’n schip zich tegen een windmolen te pletter slaat.

Vorig artikel
Volgend artikel

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *