LADEN

Typ om te zoeken

Lezing Waterlander (ABNAMRO)

site

Lezing Waterlander (ABNAMRO)

Ik was gisteren uitgenodigd voor een lezing van Evert Waterlander, hoofd beleggingsstrategie van ABNAMRO.
Een interessant verhaal, een heldere spreker, die het goed doet voor een volle zaal. Naar zijn mening is de bankencrisis van een zeer donkere wolk nu een grijze lucht met nog af en toe een druppel geworden. Het feit dat Freddie Mac en Fannie Mae aan het infuus liggen was naar zijn idee geen probleem, eerder een geruststelling. Ik deel die mening over de grijze lucht met af en toe een druppel en de geruststelling over het infuus pertinent niet. Ik denk dat hij daar veel te optimistisch over is.
De rijkdom van de wereld gaat naar het Oosten en wij krijgen er een onbeïnvloedbare inflatie voor terug. Dat verhaal werd helder neergezet. Er werd echter geen beleggingsadvies aan geboden, hetgeen vanuit beleggingsoogpunt wel logisch zou zijn.
Helaas ging Evert ook niet in op de onzekerheid rondom de daadwerkelijke waarde van de dollar. Immers, de M3 (geldhoeveelheid) is nu een staatsgeheim en dat houdt in dat niemand weet hoeveel dollars er ondertussen in de economie rondgaan. China heeft nu volgens Evert 1700 miljard dollar in de kluizen liggen en is daarmee een rijk land geworden.
Bernanke heeft al eens aangegeven dat hij desnoods dollars uit helicopters zou strooien als dat nodig mocht zijn. Een akelige gedachte in combinatie met het staatsgeheim rondom de hoeveelheid geld in de economie. Hoewel de dollar nu dus aantrekt en vanochtend 1,43 doet, is de langde termijntrend voor de dollar een verdere afzwakking. Daar lijkt niet aan te ontkomen te zijn, zeker niet met de toenemende economische kracht van China. Op dit moment trekt de dollar echter aan.
Volgens Evert is het aandeel Fortis op dit moment hooguit een speculative buy, maar hij was er duidelijk in dat er (ook) in Nederland betere bankaandelen zijn, die wel dividend uitkeren.
De opmerking over het goede signaal van de aandelenkoop van Lippens viel bij mij verkeerd. Er werd gesuggereerd dat Lippens daarmee een belangrijke stap zette die vertrouwen van hem in Fortis uitstraalt. Mijn collega van Smart Capital zette echter recent heel helder uiteen welke ‘opoffering’ lippens met die 700.000 euro investering deed. Dat geeft duidelijk een ander beeld over Lippens.

Het is nog maar enkele weken geleden dat hij ons allemaal waarschuwde voor een complete meltdown van het financieel systeem. En nu lezen we dat hij op ongeveer hetzelfde moment koper was van aandelen Fortis?
Laten we de zaken even in perspectief plaatsen, want naar mijn gevoel is deze transactie een twijfelachtige poging om nog wat langer vast te klampen aan zijn post bij Fortis.
De totale investering die hij deed, bedroeg iets meer dan 700.000 euro. Niet bepaald kleingeld.
Maar enkele opzoekingen vertellen ons al snel een iets genuanceerder verhaal. Zo bezat Lippens eind vorig jaar 920.000 aandelen Fortis. Zijn belang wordt met minder dan 10% uitgebreid.
Je moet weten dat Lippens de kapitaalverhoging van eind vorig jaar maar voor 40% volgde en de inschrijfrechten op zijn overige aandelen verkocht. Dit heeft hem ongeveer 2 miljoen euro opgeleverd, waarvan hij nu dus 700.000 euro gebruikt om aandelen Fortis te kopen tegen iets meer dan de helft van de toenmalige prijs. Geruststellend?
Bovendien zal meneer Lippens dit jaar een salaris van 700.000 euro ontvangen, dat is zo maar eventjes 75% meer dan in 2007.
Dus nee. Ik ben niet onder de indruk van deze "insider" die aandelen Fortis inslaat. Hij kreeg de voorbije maanden zware kritiek en dit is een strategische zet om het vertrouwen wat te herstellen.

Smart Capital

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *