LADEN

Typ om te zoeken

We moeten afscheid nemen van groei

Beleggers Nieuws

We moeten afscheid nemen van groei

Als we een wereldwijde groei van 4% volhouden, dan is er over al slechts 17,5 jaar net zoveel energie nodig als dat we over heel de geschiedenis al gebruikt is.
Gezien de hoeveelheid energie die we in heel onze geschiedenis al gebruikt hebben en de hoeveelheid olie en gas die we nu nog vinden en hebben, is het niet zo gek te veronderstellen dat we al vrij snel een enorm energie probleem zullen hebben.
Het mag duidelijk zijn dat een wereldwijde groei van 4% alleen mogelijk is als we enorme hoeveelheden energie weten te vinden, of enorme hoeveelheden duurzame energie gaan opwekken.
Mag ik de voorzichtige conclusie trekken dat de wereld vrij onvoorbereid de komende jaren in gaat?
Nergens zien we plannen om de hoeveelheid duurzame energie te verveelvoudigen. Niet van 1% naar 2%, maar eerder van 1% naar 40%. Dat is namelijk een slimmere zet.
Helaas zien slechts weinig mensen de wiskundige achtergrond van de verdubbelingstijd.
Een groei van 4% per jaar, houdt in dat in 17,5 jaar de vraag verdubbeld is.
Maar de vraag verdubbelen, houdt in dat op dat moment een grotere hoeveelheid energie gevraagd wordt dan ooit eerder in totaal gebruikt is.
Daarom moeten we afscheid nemen van wereldwijde groei. We kunnen niet iedere 17,5 jaar verdubbelen. We zullen ons tevreden moeten gaan stellen met nul groei en als we niet snel overstappen op duurzaam leven, niet alleen duurzame energie, dan zullen we in de toekomst gedwongen gaan worden te krimpen in economie, in hoeveelheid mensen, is verbruik. Grondstoffen, fossiele energie, het zijn allemaal zaken die ooit op gaan raken. “Ooit” is een makkelijk begrip. Bij 4% wereldwijde groei is “ooit” nog binnen een tweetal generaties te halen. Laat u dus niet foppen door politici die groei propaganderen. Ze hebben geen idee waar ze het over hebben.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *