LADEN

Typ om te zoeken

Wat gaat er goed in deze economie?

Beleggers Nieuws

Wat gaat er goed in deze economie?

Er gaan enkele zaken heel erg goed in deze economie. Misschien wel te goed, hetgeen weer een nieuwe luchtbel kan veroorzaken.

Wat er goed gaat, is namelijk de hoeveelheid eigen geld van winstgevende beursgenoteerde winstgevende bedrijven. Hun eigen geld in kas is namelijk enorm toegenomen. Vooral Amerikaanse bedrijven met dochters in het buitenland zitten op enorme hoeveelheden geld. Ze moeten immers belasting betalen als ze het geld terug naar Amerika halen.
Amerika kon daar vroeger makkelijk belasting over heffen. Dit omdat geld in Amerika beter belegd kon worden dan buiten Amerika. Bedrijven gingen dus akkoord met die heffing.

Tegenwoordig is dat anders. Het is niet meer zo interessant om in Amerika te beleggen. Bedrijven hebben dan ook totaal geen haast om hun cash naar Amerika te brengen en er 20 of 30% belasting over te moeten betalen.
Wat deze berg cash kan veroorzaken is een koopgekte die haar weerga niet heeft.
De op de beurs genoteerde aandelen zijn door de economische onzekerheid relatief in heel wat gevallen vrij laag gewaardeerd. Daarbij zijn koersen optisch ook goedkoop.

Als eenmaal de cashrijke bedrijven beginnen met het overnemen van kleiners concurrenten, dan kan wel eens een overnamegolf ontstaan de een tsunami wordt.
De eerste overgenomen bedrijven waren dan prima deals en daarna slaat de gekte toe.

Zien we al zo’n golf?

Neen, ik zie wel wat overnames, maar nog zeker geen golf. De goed in de slappe was zittende bedrijven zullen echter onderhand wat moeten gaan doen met al hun cash.
Ook binnen de top van bedrijven realiseren ze zich wel dat cash extreem gevaarlijk is gezien de geldschepping die nu richting de banken en overheden plaatsvindt.
Het zou toch wel bijzonder zuur zijn als je als bedrijf zo keurig gewerkt hebt om een enorm volle bankrekening te krijgen om vervolgens door geldontwaarding alles te zien verdwijnen.
Het wordt dus dividend uitkeren (Als in Amerika de belastingen eventueel éénmalig verlaagd worden), of andere bedrijven overnemen. Heel veel meer smaken zijn er niet.

Wel zien we, als alternatief er op, dat bedrijven tegenwoordig geld aan de banken uitlenen. Banken kunnen namelijk zelf moeilijk aan geld komen omdat niemand ze meer vertrouwd. Het geeft goed aan hoe verziekt die sector is.
In feite zijn basken nu vooral beurshandelaren geworden en versloffen ze de banktaak die hun kerntaak zou moeten zijn.

Vorig artikel
Volgend artikel

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *