LADEN

Typ om te zoeken

Wat als de beurs fors omlaag gaat?

Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

Wat als de beurs fors omlaag gaat?

Paniek en wanhoop

Waar ben je als belegger veilig als de beurzen in de wereld allemaal fors dalen?
Het gekke is dat dan cash eventjes de beste plek is. Dat is heel even, want ook valuta kunnen klappen krijgen. We weten immers niet waarom de beurzen op dat moment in elkaar klappen.
Het is een utopie te denken dat je bij die forse beursdaling veilig bent in bepaalde aandelen. De crash van 2000 leerde ons dat ook heel degelijke aandelen dan meer dan 35% zullen dalen. Kijk bijvoorbeeld naar Berkshire Hathaway. Dat mag toch gerust als degelijk aandeel gelden… De koers was in januari 1999 op 49 te vinden. In 2003 was de laagste koers onder de 30. We praten hier over één van de degelijkste en misschien wel HET degelijkste aandeel op de beurs.
IBM was indertijd al een enorm degelijk bedrijf. Het aandeel wist de 139 te halen en twee jaar later stond het aandeel op 60.
Autofabrikant Ford dan… 35 dollar hoogste koers in 1999 en 2 dollar in 2008. In 2003 was de koers al onder de 7 te vinden.
Walmart… hoogte koers 69 in 1999. 41 in 2000.
Wat duidelijk is, is dat je bij een algehele beursdaling nergens in de beurs veilig bent… maar… kwaliteitsaandelen herstellen het eerst. Toch duurde het tot 2013 voor ook Walmart de top van 1999 weer doorbroken had. Als belegger moet je dus kiezen voor kwaliteit, maar daar moet je ook weer niet te lang in blijven zitten. Zodra beurzen weer stijgen ga je best weer zoeken naar harde groeiers. Daar haal je dan de winsten weer mee. Pas als die buiten adem raken ga je daarna naar speculatieve aandelen en vervolgens begint heel het spel aan de volgende ronde.

Tags
Volgend artikel

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *