LADEN

Typ om te zoeken

Waar komt het goud vandaan?

Beleggers Nieuws Goud

Waar komt het goud vandaan?

Ik kreeg onderstaande vraag toegestuurd:
De Russen en Chinezen kopen op agressieve wijze goud.
Rusland heeft in maart zelfs een record hoeveelheid goud gekocht van 30 ton.
Centrale banken wereldwijd kopen goud op grote schaal.
India koopt zoveel goud dat het leidt tot grote tekorten op de handelsbalans.

Ik schrijf dit naar aanleiding van de vele berichten verleden jaar op Nederlandse en Amerikaanse sites, dat de voorraden bij de grote Bouillon banken en de Comex bijna op zijn en dat in dec. 2014 de bodem bereikt zou zijn.

James Turk van Goldmoney schreef  in mei 2014 over een al maanden durende Backwardation en dat dit nog nooit zolang was voorgekomen, alleen deze Backwardation schijnt nog steeds te bestaan!!!
WAAR KOMT DIT GOUD DAN VANDAAN?
– Goede vraag. Ik weet niet of iemand in de wereld het totale antwoord kan geven, maar er zijn wel enkele deel-antwoorden op te geven.
De eerste bron is natuurlijk nieuwe productie van goud. Zo koopt China de totale eigen binnenlandse goudproductie op en ondertussen is China al wel de grootste producent van goud in de wereld.
Verder komt er heel wat goud terug van westerse consumenten. U ziet overal de goudinkopers die hun winkeltjes of rijdende bussen hebben. Dat goud dat meestal van oude juwelen komt, is daarmee ook terug in de markt en gaat vooral naar Rusland, India en China.
Verder natuurlijk aanbod van zowel particulieren als bedrijven die oud beleggingsgoud inwisselen.
In het westen zijn consumenten vooral goudverkopers. In het oosten zijn consumenten EN centrale banken vooral goud kopers.
En dan is er natuurlijk ook de backwardation. De belofte het goud nog te gaan leveren.
De vraag naar goud is nog altijd zo groot dat men het niet altijd op tijd geleverd krijgt en wie dus op grote schaal goud koopt moet soms wel maanden wachten voor het geleverd wordt.
Iets waar we totaal geen zicht op hebben, en ik vraag me af of er iemand in de wereld is die dat wel heeft, is de verplichtingen vanuit de papieren handel. voor iedere fysieke ounce zijn er al meer dan 100 papieren ounces in omloop. Die verplichtingen over en weer zijn zo enorm dat er geen overzicht meer is. Kan dit nog ooit afgewikkeld worden? Zal het nog ooit afgewikkeld worden?
Fort Knox ligt misschien nog altijd vol goud, maar ondertussen weet niemand meer van wie dat goud is. Het is mogelijk al honderden, zo niet duizenden keren van eigenaar gewisseld. Allemaal niet erg, maar hoe goed kunnen we de Amerikaanse FED vertrouwen die uiteindelijk deze kluizen moet administreren. Wat als die administratie niet op orde is?
Er is al meer dan een halve eeuw geen onafhankelijke controle meer gedaan.
Hoe groot is die beerput ondertussen? Hoeveel partijen denken nu dat ze goud bezitten, maar bezitten niet meer dan ongedekt papier?
Rusland, India en China willen geen papieren goud, ze nemen uiteindelijk alleen genoegen met fysiek goud. De westerse centrale banken gaan ook akkoord met papieren goud. Die geloven nog in sprookjes. Mogelijk dat dus de enorme voorraden goud die de westerse centrale banken zeggen te hebben nu al vervangen zijn door papier. Het fysieke goud dient nu om heel de poppenkast zo goed en kwaad mogelijk draaiende te houden en dat fysieke goud is nu richting het oosten aan het gaan.

Tags

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *