LADEN

Typ om te zoeken

Stop Bouw Starterswoningen!

Beleggers Nieuws

Stop Bouw Starterswoningen!

 

De woningbouw zit vast, de huizenverkoop staat stil. Diverse prominenten ‘weten de oplossing’. Kranten stonden er vol van.
Een heel belangrijk ding wordt vergeten, de woningmarkt komt in beweging van onderaf. Als nieuwkomers voor het eerst gaan kopen, dan gaan de verkopers een groter huis kopen, en die verkopers gaan op hun beurt weer wat mooiers aanschaffen etc. etc. Echter als er speciale nieuwbouwstarterswoningen worden bijgebouwd/ geproduceerd, dan kán de door mij geschetste ‘woningaanschafketen’ nog niet eens op gang komen!

De bestaande woningen zijn te duur in verhouding tot die verse -meestal bekrompen- nieuwbouwstarterswoningen. Met andere woorden, de prijzen van de bestaande woningen moeten omlaag en moeten concurreren met die nieuwbouwwoningen. Gewoon volgens het motto ‘tweedehands is toch veel goedkoper dan nieuw’. Dát is toch de normale economische wet. Alleen bij schaarste is het anders, maar hiervan is nu beslist geen sprake.

Een rekenvoorbeeld: Voor een aardige nieuwbouwstarterswoning wordt c.a. 190 mille gevraagd. Deze prijs is vrij op naam, maar de woning is dikwijls erg simpel van afwerking. Er zit zo’n 90m2 grond onder, de inhoud is 300m3.
Grondprijs -veel te hoog- ca 40 mille, bouwkosten ca €500 per m3. Nu vergelijk met een nette bestaande woning 350m3 uit 1960 in een keurige buurt. 90m2 grond ad €350 pm2, 350m3 ad €200 per m3, het zijn kuubs van 60 jaar oud! De prijs wordt aldus €101.500 k.k. Dat zou de reele prijs moeten zijn, maar er wordt minimaal €190.000 k.k. voor gevraagd. Intussen wordt er vrijwel niks verkocht, mede door de concurrentie van die verse starterswoningen, die eigenlijk ook niemand echt wil hebben. Dus gebeurt er niks… Daarom zal ’t binnenkort over zijn met goochelprijzen voor bestaande woningen, en m.i. mag er voorlopig niks meer bijgeproduceerd worden.

Natuurlijk gaan dan ‘de hele bouw’ én gemeentebegrotingen zwaar onderuit.
Maar blijven produceren van woningen en in huizensprookjes blijven geloven zal uiteindelijk veel erger zijn.

Maar als de interessante overheidssteun van 2% i.p.v 6% overdachtsbelasting blijft bestaan, én er een reeele hypotheek door meewerkende (staats)banken wordt verstrekt… dan komt de vastzittende woningmarkt wel degelijk in beweging! Tegelijkertijdtijd nemen door de lagere huizenprijzen de hypotheeklasten af en is er ruimte voor gezonde aflossing. Ook zal dan de aftrek van hypotheekrente beter hanteerbaar worden. Tevens zal de druk op de huurmarkt afnemen doordat starters gaan kopen i.p.v. moeten huren. Een win-winsituatie voor alle betrokkenen.

Echter -nogmaals- wel tegelijkertijd heel de zwaar de rem op nieuwbouw-starterswoningen. We hebben ons kapot gebouwd. Geholpen door dwaze projectontwikkelaartje-spelende- woningbouwcorporaties, waarvan de kerntaak is en blijft betaalbare huurwoningen beschikbaar te hebben.

Dus eerst de voorraden bestaande woningen opmaken, waarvoor de verkopers dan wel scherpe zinnige prijzen moeten vragen.

Hetzelfde geldt voor bedrijfsterreinen, winkelcentra, kantoren, appartementen etc. Eerst opvullen, dan heel goed en lang nadenken en dan pas misschien bijbouwen.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *