LADEN

Typ om te zoeken

Stagnatie wereldeconomie en megalomane politici

Beleggers Nieuws

Stagnatie wereldeconomie en megalomane politici

In oktober ging de economie van India met een min van ruim 5% zwaar onderuit. Ook Brazilië heeft het zwaar en Europa, ach ja, daar weten we alles van.
Je kan jezelf ook de depressie in praten.

Het punt is, als het spel eerlijk gespeeld zou worden, dan zouden Europa en Amerika een stuk armer moeten zijn. Het economische spel is echter niet eerlijk, het is één grote oplichting en zolang dat nog loopt, is alles mogelijk.

We kunnen onszelf de depressie inpraten, maar we kunnen onszelf met net zoveel moeite ook weer boven water praten. Feit blijft echter dat dit dan wel in het grote oplichtingssysteem moet gebeuren. Laten we onszelf daar even geen sprookjes over vertellen.
Waar gaat het goed… Veel bedrijven lopen nog best aardig en staan er financieel beter voor dan in 2008. Dat is echt goed te noemen.
Wat moet er ‘anders’? Even buiten het grote oplichtings systeem, moeten we ook eens durven te denken in verregaande verduurzaming en handhaving van wat we hebben in plaats van groei. We zijn in mijn ogen veel te veel gefocused op groei. Overheden willen alleen maar groeien… Meer huizen, meer inwoners, meer belastingen. Alles moet groeien. Het lijkt haast wel alsof er geen (politiek) leven zonder groei mogelijk is.

In mijn eigen woonplaats moet er een zeer ambitieus nieuw centrum komen. Heel de spaarpot gaat er aan op en we weten in feite nu al dat we hier over 10, 15 jaar spijt van hebben. De huidige bewindvoerders willen echter hun invloed doen gelden, hun stempel drukken. Je kan je naam alleen maar op een eerste steen krijgen als je wat hebt laten bouwen…
Wat is er mis om het aan de markt over te laten? Om als lokale overheid alleen ondersteunend aan marktinitiatieven te zijn?

We zien dat ook nationaal gebeuren. In Nederland de Betuwelijn. Het erge is, de bewindvoerster is nog altijd iemand met aanzien. Ze is er nooit op afgerekend. Meer dan een miljard euro is er verkwist en niemand verloor ook maar een greintje aan prestige. Het is waarlijk een prestatie.
Zoiets kan alleen als belasting geld niet langer als eigen eigendom gezien wordt. We voelen belastingen als last en straf en vragen ons na de afdracht eigenlijk niet eens af wat er eigenlijk mee gedaan wordt.
We zijn dus zelf als inwoners schuldig aan het megalomane gedrag van onze politici.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *