LADEN

Typ om te zoeken

Pellet CV Ketel (Tom Lassing)

Beleggers Nieuws Besparen

Pellet CV Ketel (Tom Lassing)

Ik heb de offerte niet binnen en ga deze ook niet meer krijgen. Daarover verderop meer.
Ondertussen kreeg ik namelijk van lezers wat vragen en opmerkingen over de pellets.
Wat zijn dat precies?
Ga ik hout verstoken?
Neen, ik ga geen gewoon hout van pallets (met een a geschreven) verstoken. Pallets zijn die handige plateaus waarop je spullen kunt vervoeren. Dat is waaibomebhout en niet bijster geschikt om te stoken.
Pellets (met een ‘e’) zijn geperste stukjes resthout vanuit de houtindustrie. Uiteraard kan dit geperste materiaal bestaan uit verschillende soorten hout. Het kan overigens zelfs bestaan uit geperst gras, hooi of resten van maïs.
Er is een certificeringssysteem, zodat je normaal gesproken ook echt weet wat de basisstof is die er in zit.
Helaas is ook in deze sector sprake van fraude, want als je meer kan verdienen door mindere kwaliteit te leveren, dan zijn er altijd bedrijven die dat doen. Vooral import uit Oost Europa werkt onder de prijzen en vrijwel zeker ook onder de kwaliteit.
Fraude is echter in onze samenleving alom, vraag maar aan Volkswagen, of om het eender welke bank… En als het niet teveel moeite is, vraag het dan ook maar aan de voedingsindustrie.
Fraude is tegenwoordig alom aanwezig en lijkt onuitroeibaar omdat het door machtige lobby bij de politiek in feite ingebakken zit in het systeem.
Maar goed, de pellets zijn dus hard geperste stukjes met een cilinder vorm die nog het meeste lijken op geperst veevoer.
De pellets zijn heel goed doseerbaar, zodat je vuur nooit overdreven hard zal branden. Door een groot te verwarmen watervat als basis te verwarmen, kan bij een extra vraag naar water (voor verwarming of verbruik in keuken en badkamer) de piek in de vraag naar energie enorm afgevlakt worden.
Het is dus niet vergelijkbaar met een houtkachel waar je blokken hout in doet en die rechtstreeks warmte aan een ruimte afgeeft.
Maar… Het blijft vuur en er blijft een rookuitstoot bestaan. Extreem veel minder dan met open vuur, maar wie nul rook wil, zal alles te veel vinden.
Overigens woon ik vrij in het buitengebied. Ook het verbranden van pellets, hoewel het veel minder rook geeft, lijkt me niet zo geschikt in een zwaar bebouwde omgeving.

Waarom krijg ik de offerte niet?
De Pellet CV ketel kan zonder problemen geplaatst worden, maar de aanpassing aan onze woning is echt te ingrijpend. Er moet bij ons door een vloer en door meerdere wanden heen gewerkt gaan worden. Dat is geen punt als je aan het verbouwen bent, maar ben je dat niet, dan wordt je door zo’n ingrijpende aanpassing gedwongen tot een algehele verbouwing in huis. De kosten daarvoor staan niet in verhouding met de winst. Zo zou al meer dan 15 meter wand opengemaakt moeten worden. Die wand is nu keurig afgetimmerd met vaste muurkasten.
Zou ik ooit besluiten tot een verbouwing en een nieuwe vloer in de keuken en in de gang, dan is het ineens een ander verhaal.
Nu ga ik beter af zijn met andere oplossingen. Oplossingen die me mogelijk een veel kleinere afnemer van gas maken, maar me dan nog wel aan het gasnet gevangen houden. Ik blijf nog even zoeken, want eigenlijk wil ik vooral los van het gasnet. In huis ligt echter al een infrastructuur van de huidige CV en het is ook weer zonde om dat weg te gooien.

Te overwegen is mogelijk toch een nieuwe gas CV ketel met zonnecollectoren die op het dak water voor CV en keuken en badkamer voorverwarmen. Ik had dat al in 1998 in mijn toenmalige huis. Dat beviel toen wel.
De huidige CV ketel is een toenmalige topper uit 1993.

cv ketel

Het wordt tijd om minstens veel zuiniger te gaan stoken.

Tags
Vorig artikel

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *