LADEN

Typ om te zoeken

Overwegingen met betrekking tot zonne-energie (Tom Lassing)

Beleggers Nieuws Besparen

Overwegingen met betrekking tot zonne-energie (Tom Lassing)

Als u kleingebruiker bent, dan is het in Nederland nog altijd erg interessant om zonnepanelen op het dak te leggen. Zeker als u nog een ouderwetse analoge meter heeft die terug kan draaien.
Dan heeft u echt de meeste profijt van de panelen.
Waarom?
Als uw meter terugloopt, dan zal de belasting nooit over bruto gebruik kunnen worden afgerekend. Bij een slimme meter houdt de meter bij hoeveel u gebruikte en hoeveel u opwekte. Het bruto gebruik wordt doorgegeven en het is maar de vraag of alle belastingen en kosten wel over het netto verbruik berekend worden.
Hoe ziet de berekening er uit:
Energie kost kaal op dit moment tussen de 3 en 6 cent per kWu. Een kWu staat gelijk aan 1000 Watt verbruik in een uur.
De belastingen en bijkomende kosten maken dat de totaalprijs per kWu ongeveer rond de 20 cent uitkomt.
Als u dus zelf opwekt en alleen netto verbruik doorgeeft, dan levert iedere zelf opgewekte kWu u dus zo’n 20 cent op.
Op die basis kunt u de meeste installaties tussen 6 en 10 jaar terugverdienen.

Het is anders als u nét grootgebruiker bent. Als dat het geval is, dan is er geen salderingsregeling van toepassing. U betaalt dan belasting en kosten over heel het bruto verbruik en u krijgt een lagere prijs per kWu terug dan dat u zelf moet betalen.
Op zijn best krijgt u 5 cent terug per kWu. Zonder subsidie zou u dan 25 tot 30 jaar doen over het terugverdienen.
Voor de meeste grootverbruikers zijn er subsidies. Zo wordt het wel terug te verdienen. Het feit is alleen zo dat er nogal wat voorwaarden zijn en de pot met subsidies vaak al binnen een dag leeg is voor heel het jaar.
Zonder subsidies is het standaard niet interessant om als grootgebruiker zonne-energie op te wekken.
Maar…

Dat kan veranderen.

Er zitten twee belangrijke veranderingen aan te komen, namelijk het einde van de salderingsregeling voor kleingebruikers en het betaalbaar worden van batterij/accu capaciteit.

Beide ontwikkelingen hebben een belangrijk verband met elkaar.
Het afschaffen van de salderingsregeling is geen ramp als batterijtechniek betaalbaar beschikbaar wordt. Dan zullen zowel particulieren als energiemaatschappijen profiteren.
De energiemaatschappijen willen in de toekomst toe naar een energietarief per uur. Overdag is energie dan op zonnige dagen vrijwel gratis en in de avond zal het veel duurder worden.
Zonder batterij/accu technieken is dat heel ongunstig voor particuliere bezitters van zonnepanelen.
Maar met batterij/accu technieken wordt het heel interessant. Overdag gebruik je dan gratis energie van de leveranciers en sla je de eigen energie op in de accu. En in de avond, als energie heel duur is, gebruik je de accu capaciteit en verdien je de investering in de zonnepanelen en accu dus terug. Tevens kan je mogelijk makkelijker ook de elektrische auto opladen met eigen stroom. Dan rij je ook nog eens ‘gratis’.
Wie weet wordt het zo interessant dat we ooit zelfs weer los durven te koppelen van het grote elektriciteitsnet.
Maar dan moet je wel heel veel energie betaalbaar op kunnen slaan, want in de winter is de opbrengst van zonnepanelen extreem veel lager dan in de zomer. Alleen door bijvoorbeeld een groot basin met (zout) water te verkoelen of verwarmen zou je in staat zijn om dan de winter door te komen. Dezelfde techniek als met de warmtepomp zou dan gebruikt kunnen worden.
Voor grootgebruikers is de accu techniek ook heel interessant, zeker als er ook in de avond stroom nodig is.
Voor elektriciteitsbedrijven is het ook interessant, omdat ze dan makkelijker pieken en dalen op kunnen vangen en dus veel minder opvangcapaciteit nodig zullen hebben. Nu is het zo dat ze 150% meer capaciteit beschikbaar hebben als dat gemiddeld wordt gebruikt.
Doodzonde, maar dat komt omdat we tot op heden geen energie opslaan als het via het net gaat.

————–

Interesse in zonnepanelen? U kan hier tot 600 euro korting verkrijgen!

Tags

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *