LADEN

Typ om te zoeken

Waarom wordt de oliewinst minder?

Laatste Nieuws

Waarom wordt de oliewinst minder?

Gisteren kreeg ik een prima vraag over het feit dat de olieprijs op recordhoogte staat, maar ineens de winsten van de grote maatschappijen terug beginnen te lopen. Dat is toch gek, omdat eerder steevast een hogere olieprijs ook inhield dat de Shells, Exxons en BP’s veel meer winst rapporteerden.
De reden voor de kentering is in mijn ogen tweeledig.
1. Veel olierijke landen hebben hun olie reserves genationaliseerd, of zijn er mee bezig. Denk aan Shell in Rusland, maar ook aan Venezuela dat vooral de Amerikaanse maatschappijen weggejaagd heeft. De rest bleef, maar onder extreem slechtere voorwaarden. We zien dat beeld ook in Iran, Irak, Colombia, Syrië en zelfs in Brazilië, waar de nieuw gevonden olie voorraden puur toekomen aan de nationale maatschappij en niet aan de grote multinationals.
2. De arbeidskosten zijn de laatste jaren extreem gestegen. Steeds minder ‘degelijk opgeleide medewerkers’ willen gevaarlijk werk ver van huis op een olieplatform doen. Ze doen dat alleen nog tegen veel meer loon. Arbeidskosten zijn daarom enorm gestegen en dat hakt ook behoorlijk in de winst.

www.beursaccent.nl

Vorig artikel
Volgend artikel

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *