LADEN

Typ om te zoeken

Stilte voor de dividendstorm

Laatste Nieuws

Stilte voor de dividendstorm

We gaan in dividendtijd komen, hetgeen inhoudt dat we enige druk op de index zullen gaan zien. Immers, het uitgekeerde dividend gaat van de koersen af. Wat we echter vaak ook zien, is dat de koersdaling vanwege het dividend vaak weer snel wordt ingelopen. Wat daar de reden voor is, blijft onduidelijk, maar het kan zijn dat beleggers terug willen naar de oude koers.
Is dividend goed?
– In feite is het een koekje van eigen deeg. Geld dat de onderneming heeft, gaat naar u toe. Het uitgekeerde dividend gaat van de koers af.

Ik las gisteren een artikel geschreven door analist Corné van Zeijl. Hij schreef: ‘een euro in de hand is beter dan tien bij het bedrijf’.
Hij geeft hierbij aan dat geld in de pocket hem liever is dan geld in handen van het bedrijf.
Mijn reactie daarop is een enorm vraagteken.

Waarom is deze man aan het beleggen?

Als hij zijn geld niet in handen wil zien van bedrijven, laat hij dan geen aandelen kopen! Hij heeft dan al zijn geld in zijn pocket. Hij lijkt heel de kern van beleggen vergeten te zijn.

De kern van beleggen is het feit dat je geld aan ondernemers/ondernemingen verstrekt, zodat die er een hoger rendement dan rente op kunnen maken.

Je winst als aandeelhouder is vooral koerswinst vanuit het gegeven dat het bedrijf steeds meer waarde weet te creëren. Een deel van de winst die door de onderneming gemaakt is, wordt eventueel uitgekeerd als dividend. Een bedrijf dat veel goede zaken weet te doen met het beschikbare vermogen, en ook de gemaakte winst, zal niet graag een enorm hoog dividend uitkeren en ook haar aandeelhouders zullen dat niet vragen.

Als je als aandeelhouder het vertrouwen niet hebt in de ondernemer of in de onderneming, koop dan geen aandelen van die onderneming.

Toch is dividend op zich niet slecht. Immers moet een bedrijf dat structureel dividend uitkeert altijd genoeg geld daarvoor beschikbaar hebben. Zo’n bedrijf is dus vaak veel bewuster met het beschikbaar gestelde vermogen bezig. Ik heb dus zelf ook een voorkeur voor bedrijven die dividend uitkeren, maar dan niet zozeer om dat dividend te krijgen dan wel omdat ze kwalitatief vaak beter blijken te zijn dan bedrijven die zich de moeite van dividend uitkeren niet getroosten.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *