LADEN

Typ om te zoeken

Meer vraag naar gas in VS

Laatste Nieuws

Meer vraag naar gas in VS

De prijs van Natural Gas in de VS is niet gekoppeld aan die van olie zoals in Nederland, maar wordt bepaald door vraag en aanbod. Terwijl de olieprijs met $100 op topniveau staat is de prijs van Natural Gas vrij laag door de grote voorraden en de relatief zachte winter in de VS. Een historisch prijsverschil tussen olie en gas is circa 6 op 1, doch op dit moment 13 op 1.
Gas wordt dan ook door sommige analisten beschouwd als een van de meest kansrijke commodities. Er zijn aanwijzingen dat dit grote prijsverschil gaat veranderen door een aantal redenen:
–    In de laatste 10 jaar hebben rijke Amerikanen steeds grotere huizen gebouwd welke allemaal gas gestookt zijn. Ondanks de dalende huizen prijzen zal het effect van meer vraag hierdoor naar gas nog een lange tijd voortduren.
–     De nieuwe energie wet van George Bush verplicht een vijfvoudige ethanol productie in 2020. De populariteit van ethanol zal een van de grootste prijs opdrijvers van gas worden. Een groot aantal nieuwe ethanol fabrieken komt in 2008 in productie, waarvan het grootste deel gas gestookt zullen zijn. Echter ethanol fabrieken gebruiken maïs (heel veel) en 40% van de kostprijs van maïs wordt bepaald door de prijs van kunst mest .Een dubbel effect want 90% van de kostprijs van kunstmest hangt af van de prijs van Natural Gas.
–    Veel nieuwe elektriciteitscentrales in de VS zijn gas gestookt, in feite 95% van de nieuwe centrales die na 2000 zijn gebouwd. Met de gevoeligheid voor kooldioxide uitstoot zullen dat er in de toekomst alleen maar meer worden.
–    De vraag naar elektriciteit zal in de komende jaren sterk toenemen en terwijl het percentage van het totaal van kernenergie, olie en alternatieve energie relatief ongeveer gelijk zullen blijven zal het percentage van het totaal van kolen en vooral gas sterk stijgen.
–    In de laatste 2 maanden (vanaf 20-12-2007) zijn de prijzen van gas circa 25% gestegen. De reden is dat 75% van het in de VS gebruikt gas wordt geïmporteerd uit Canada en in Canada steeds meer gas benodigd is bij de teerzand projecten. Nu is het zo dat Canada, de VS en Mexico circa 25% van ‘s-werelds gasvoorraden consumeren en zelf slechts 4,3% ervan  bezitten. Omdat de gasprijs veelal regionaal wordt bepaald, zal in deze regio de gasprijs voorlopig blijven stijgen.

U kunt profiteren door te beleggen in CONSOL ENERGY INC.(NYSE:CNX).
CNX is een multi energie producent van steenkool, gas en elektriciteit met een steenkool reserve van 4,5 miljard ton en CONSOL is dan ook de grootste Amerikaanse exporteur van kolen met afnemers in Frankrijk , UK, Ierland , Duitsland, Portugal en Denemarken.
Zeer recent heeft CONSOL een Gasbedrijf overgenomen (CNX Gas) met enorme gasreserves en daarnaast nog een onontgonnen potentieel van veel meer gas . CNX produceerde alleen in 2006 191 miljard cubic feet gas en verving deze hoeveelheid gas door 340% daarvan aan de reserves toe te voegen.
Met de wetenschap dat nu al tweederde van alle Amerikaanse elektriciteit centrales met kolen en gas gestookt worden, is het evident dat CONSOL INC. Een van de parels is die in de toekomst op meerdere manieren zal profiteren van de stijgende vraag naar elektriciteit.
Koers Consol per 22-02-2008 was $75,04 , koersontwikkeling laatste jaar was hoog $82,34 , laag $ 30,10. Er zijn 182,5 miljoen aandelen in omloop.

Een ander fonds in deze sector is een gasproducent Carrizo Oil and Gas (Nasdaq: CRZO), welke ook zeker zal profiteren van de hogere vraag en prijzen. Koers per 22-2-2008 was $54,49 , koersontwikkeling laatste jaar hoog $57,38 , laag $28,60. Er zijn 27,98 miljoen aandelen in omloop.
CRZO maakte op 11 feb. j.l. bekend dat zijn bewezen reserves zijn gestegen naar een record van 347,6 miljard cf en dat er in 2007 voor 887% meer aan de reserves is toegevoegd dan de gehele productie capaciteit in dat jaar. Het zijn getallen waarvan de oliebedrijven zouden watertanden.

Een service bedrijf in de gas sector Natural Gas Services Group (AMEX:NGS) zal eveneens sterk profiteren van de toekomstige groei van gas gebruik en is met haar diensten uitstekend gesitueerd . Onlangs werd de productie capaciteit vergroot om mee te gaan met de vraag.
Koers per 22-2-2008 was $21,03 , koersontwikkeling laatste jaar, hoog $21,52, laag $ 11,68 . Er zijn 12,08 miljoen aandelen in omloop.
Op 21 feb. j.l. maakte NGS een netto winststijging bekend van 62% en een 53% stijging van de winst per aandeel 2007 tot $ 0,91.

Vorig artikel

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *