LADEN

Typ om te zoeken

Marktmisbruik

Laatste Nieuws

Marktmisbruik

Collega’s van XEA.nl hebben zich afgelopen woensdag sterk gemaakt voor het verbieden van high frequency trading (HFT). Ze hebben volledig gelijk! HFT kan eigenlijk alleen door de grote (rijke) partijen gedaan worden omdat die de programmeurs de computers en het kapitaal hebben om het mogelijk te maken. Wat ze doen, is het inleggen van orders om te zien of handel uitgelokt kan worden. Ze doen dat door extreem veel orders extreem kort in de beurs te leggen. Door de handelingen zullen vooral andere grote spelers, zoals pensioenfondsen en beleggingsfondsen benadeeld worden, maar ook u als particuliere belegger zal per trade net even iets teveel betalen.
De winst voor de HFT traders is steeds centen per aandeel. Ze zitten ondertussen tussen vrijwel alle transacties en steeds schaven ze centen per transactie weg.
Niemand is verder gebaat bij deze handel, het is simpelweg extra winst voor de grote spelers die hiervoor alleen maar computers laten werken.
De beurshandel is er weer iets minder interessant door geworden. Niet alleen de beurs zelf profiteert van iedere transactie, de grootste beursspelers ter wereld doen het nu ook.
Het zou verboden moeten worden, maar dat wil de beurs weer niet, want ook de beurs zelf profiteert van deze handel. De HFT traders betalen ook fees en gezien de enorme hoeveelheid trades die ze doen, zal hun handel de beurs zelf ook geen windeieren leggen.
Het wordt tijd dat er een beurs komt die er helder over is en het simpelweg niet toestaat. De oplossing is vrij simpel, dat is namelijk vertragingen inbouwen. Bijvoorbeeld per minuut een handelsronde inplaats van per duizendste van een seconde iedere trade apart behandelen.
Niemand voelt het direct in de portemonnee, maar allemaal samen worden we voor honderden miljoenen per jaar getilt.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *