LADEN

Typ om te zoeken

Koop wat je kent

Laatste Nieuws

Koop wat je kent

Ik zag deze kreet prominent staan op de beurs site van een collega. Voor veel beleggers houdt het in dat ze kopen wat ze zien en waarover ze veel horen. Daar leeft de Nederlandse en Belgische financiële professie van, maar er zijn argumenten om het waanzin te vinden.
In hoeverre kent u Fortis, Philips en Royal Dutch Shell?
U kent de namen en ziet de kantoren van de bedrijven, maar wat weet u serieus van hun bedrijfsvoering, wat weet u over het deel aan goodwill en over de schulden?
Als u nu een voor u onbekend aandeel van een Amerikaanse bedrijf kiest, dan heeft u binnen twee minuten de voor beleggers zo belangrijke financiële gegevens boven water. U krijgt er K/W en Peg ratio gratis bij. Verder ziet u in één oogopslag welke handelingen de topbestuurders zelf in de aandelen doen en wie de gratie aandeelhouders zijn. Ik durf de stelling aan dat u NIETS HEEFT aan het feit dat u weet waar het hoofdkantoor van een bedrijf staat. Belgische en Nederlandse beleggers die op de beurs van Amsterdam en Brussel beleggen, zijn meest van de tijd, financieel gezien, simpelweg aan het gokken en hopen maar dat de tip die ze volgen vanuit iemand komt die wel goed in de boeken is gedoken.
Analisten in Nederland en België hebben het echter relatief zwaar. Het kost moeite die financiële informatie boven water te krijgen. Ze is moeilijk te vinden en wordt behoorlijk verstopt. In Amerika daarentegen moet dit soort informatie goed vindbaar op Internet staan.
Als de kreet dus is, ‘koop wat je kent’, dan zou een particuliere belegger die zelf serieus onderzoek doet, al snel kiezen voor aandelen die (ook) in Amerika noteren en die hun informatie er ook online plaatsen. Een bedrijf kennen is immers meer dan weten wie de CEO is en weten waar het hoofdkantoor staat.

Vorig artikel
Volgend artikel

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *