LADEN

Typ om te zoeken

Is PPT ingrijpen erg?

Laatste Nieuws

Is PPT ingrijpen erg?

Vorige week is de beurs waarschijnlijk ‘gered’ door het Plunge Protection Team (PPT). De vraag is, is dat erg, of is dat mooi? – Het is net wat u wilt. Wilt u kapitalisme, of wilt u het huidige kapisocialisme?
Als u gaat voor kapitalisme, dan moet de markt zijn eigen weg vinden. Gaat de beurs omlaag, dan gaat ze omlaag. Valt een bank om, dan valt een bank om. Het komt er op neer dat de markt, net als de natuur, haar eigen schonende werk moet doen, hoe hard dat op de korte termijn ook is. Dat is het zuivere kapitalisme.
Wij mensen vinden dat in de natuur al vaak ‘zielig’. Hoe vaak grijpen we niet in als dat zielige hertje (Geheid door de kinderen Bambi genoemd en daarmee al helemaal een tranentrekker geworden) opgegeten dreigt te worden door een vleeseter? Massaal worden we vegetariër omdat het zo zielig voor de beesten is. Bambi gaat in een park met een hek er om, zodat de vleeseters geen kans meer krijgen. 
In de economie zijn we net zo soft. Die zielige bankmedewerkers dreigen werkloos te raken en spaarders zouden misschien een paar dagen zonder hun spaargeld moeten zitten, laten we de bank maar redden! Dat daarmee wel netjes werkende banken gestraft worden omdat hun concurrent niet alleen eerst de markt verpeste met bedrog maar er nu ook nog subsidie voor krijgt, dat ‘vergeten’ we even.
Het PPT heeft vorige week de beurs gered en daarom hebben we vandaag nog rust in de tent. Bedrijven die vorige week in de problemen hadden moeten komen, zien dat ze het weer door hun goede werken en hun sublieme marktkennis gered hebben. Immers hadden ze deze beweging omhoog niet voorzien? De topmanagers zullen nu hun bonus heus niet weigeren omdat ze gered zijn door het PPT. Neen, de eisen die bonus op vanwege hun goede werk…
Vandaag zijn we gelukkig. We weten echter donders goed dat dit spel ooit ten einde is. Hoe langer en hoe meer we valsspelen, des te harder slaat straks de realiteit toe. We gaan dus echt alles of niets spelen. Als het spel ooit uit is, dan is het ook echt over en uit.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *