LADEN

Typ om te zoeken

Huizenmarkt een drama

Laatste Nieuws

Huizenmarkt een drama

Nu ik zelf als koper/verkoper actief ben op de huizenmarkt hoor ik de verhalen van de makelaars, de verkopers en de kopers.
Er zijn twee verhalen die makelaars vertellen. Er is het verhaal over… hun eigen zaak. Daar gaat het aardig, misschien minder dan eerst, maar geen makelaar die zal toegeven dat hem het water tot aan de  lippen staat. En er is het verhaal over de concurrent. Die hebben het allemaal bijzonder zwaar en die zagen hun omzet tot een dieptepunt teruglopen.
De realiteit is dat de totale omzet aan huizen bijna historisch laag te noemen is. Huizen boven de 312.000 euro verkopen erg slecht. Boven de 500.000 euro is de omzet zelfs extreem laag te noemen.
Opvallend is echter dat de vraagprijzen nog altijd die van de top van de markt zijn en dat vooral in het dure segment mensen die echt ‘moeten’ verkopen enorme prijsdalingen moeten slikken.
De partijen die als koper in de markt zijn, beginnen op dit moment gemiddeld 15% onder de vraagprijs te bieden. Soms zelfs nog lager dan dat. Het zijn niet veel transacties, maar er zijn zelfs huizen die voor meer dan 20% onder de vraagprijs verkocht worden. Die vraagprijs is dan ook nog wel eens een keer door de verkopers verlaagd.
Ik hoorde van één huis hier in mijn woonplaats waar op zich vier geïnteresseerde kopers voor waren. Alle vier hadden ze interesse, maar alle vier hadden ze eerst een eigen huis te verkopen en wilden daarna pas kopen. Na een jaar (!) was er eindelijk één die het gelukt is. Die heeft nu het huis gekocht. Het was in mijn woonplaats Best één van de vier (!) huizen van boven de 500.000 euro die in 2010 verkocht is.
Wat een goede zaak zou zijn, is dat de overheid de overdrachtsbelasting flink zou verlagen. Die is nu 6% en zou eigenlijk terug moeten naar onder de 1%. Het zou echter al sterk helpen als die belasting gehalveerd zou worden. Dat zou voor de inkomsten van de overheid amper uitmaken, omdat de omzet aan huizen veel hoger zou zijn, als die overdrachtsbelasting fors omlaag gaat. Bij een huis van 500.000 praten we over een overdrachtsbelasting van 30.000 euro netto. Dat is niet echt een stimulans om te verhuizen. Het modaal bruto jaarlijks inkomen in Nederland is lager dan dat bedrag!

Minister de Jager heeft anders besloten… Per 1 oktober gaat de BTW op verbouwingen voor een periode van 9 maanden van 19% naar 6%.
Verder zal het voor mogelijk worden om een dubbele hypotheekaftrek te verkrijgen voor een periode van maximaal drie jaar. Mensen die dus verhuizen maar hun eigen huis maar niet verkocht krijgen kunnen dan in ieder geval een deel van de kosten vergoed krijgen.
Een laatste punt is dat de Nationale Hypotheek Garantie ook volgend jaar op 350.000 euro liggen. Deze zou oorspronkelijk zakken naar 265.000 euro.

Jammer dat hiermee verhuizen niet echt gestimuleerd wordt en lenen weer gestimuleerd wordt. We blijven dezelfde fouten maken.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *